У палаці Потоцьких Івано-Франківська відкрили цифровий музей "Місто і зброя"

Про це повідомили на сторінці палацу, передає "Еспресо.Захід".

Цифровий музей "Місто і зброя" розмістили у колишньому адміністративному корпусі гарнізонної лікарні, яка діяла на території палацу Потоцьких.

У палаці Потоцьких Івано-Франківська відкрили цифровий музей "Місто і зброя"Фото: "Простір Інноваційних Креацій "Палац"

В музеї представлені реальні і віртуальні копії зброї

В кожному періоді представлені репліки найбільш відомих видів озброєння в реальному і в цифровому виглядах.

"З реальних є точні репліки зброї: пістолет, який запалювався кремнієвим запальником, бартка, шабля, найбільш поширена рушниця – малінхерка тощо. Віртуальними є архівні картографічні відтворення: давні поштівки, карти, відеоматеріали. Є динамічні анімації, слайдшоу, які представляють кожен з періодів. Деякі цифрові речі виконані з допомогою штучного інтелекту. На манекенах при вході представлені точні копії одностроїв різних періодів: приватної армії Потоцького, воїнів УГА та УПА. Деякі артефакти одностроїв оригінальні, деякі – відтворені реконструкторами, що працювали, зокрема, над костюмами для фільму "Довбуш", – зазначив Володимир Гайдар.

У палаці Потоцьких Івано-Франківська відкрили цифровий музей "Місто і зброя"Фото: "Простір Інноваційних Креацій "Палац"

Графік роботи музею

Цифровий музей "Місто і зброя" працюватиме з вівторка по неділю з 10:00 до 17:00. Його відкрили в межах реалізації проєкту "Назад до наших спільних коренів" за співфінансування Європейського Союзу. Крім закупівлі обладнання й наповнення експозиції музею, програмою були передбачені кошти на виготовлення науково-проектної документації та, власне на ремонтно-реставраційні роботи та інженерне забезпечення.

У палаці Потоцьких Івано-Франківська відкрили цифровий музей "Місто і зброя"Фото: "Простір Інноваційних Креацій "Палац"

"Здійснено підсилення фундаментів та їх подальший захист від замокання. В будівлю корпусу заведено всі необхідні інженерні мережі...Відреставровано паркет. На підлозі в коридорах штучний камінь "тераццо", який теж автентичний і відреставрований. Проведена реставрація дерев’яних вікон, підвіконь зсередини та внутрішніх дверей. Також завершено реставрацію та відновлення втрачених елементів дерев’яних вхідних дверей. Облаштовано санвузол. На вході в музейний простір є пандус для безбар’єрного доступу маломобільних груп населення", – додав Володимир Гайдар.

  • До слова, раніше в Ужгороді запрацював цифровий освітній центр для дітей.
09.05.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *