У Міністерстві культури України відмовилися зносити Арку дружби народів

Арка Дружби народів у Києві демонтуватися не буде. Про це у Facebook повідомила прес-секретар міністра культури України Юлія Даценко. За її словами, інформація про знесення арки не відповідає дійсності. Представник Мінкульту акцентувала увагу на тому, що скульптурна композиція ділиться на саму арку і монумент, розташований під нею. У потенційний Музей тоталітарних режимів відомство планує відправити тільки монумент, розташований під аркою.

Чим замінити цей пам'ятник, в Мінкульті ще не вирішили. З цього приводу тривають дискусії. Також прес-секретар міністра культури підкреслила, що гучні заголовки в ЗМІ "були спровоковані питанням в ефірі ток-шоу".

Минулого тижня в ефірі телеканалу "1+1" міністр культури Євген Нищук заявив, що столичну арку Дружби народів будуть зносити. "При будь-яких умовах її повинні будуть знести. Вже зараз це обговорюється", – сказав він.

Демонтувати арку у вересні 2015 року запропонував тодішній головний архітектор Києва Сергій Целовальник. "Я цю арку вважаю марною. Яка це дружба, якщо російські війська прийшли на нашу землю з танками і йде справжня війна?!" – сказав він і заявив, що художньої цінності цей об'єкт не несе. Це пропозиція тоді отримала резонанс в соцмережах.

Арка Дружби народів розташована в Хрещатому парку в центрі Києва. Вона була відкрита в 1982 році і присвячена об'єднанню України та Росії. Відкриття було приурочено до 60-річчя створення СРСР. Арка складається з трьох елементів: арки у вигляді величезної веселки, бронзової скульптури двох трудящих (українця і росіянина, які підняли стрічку з орденом "Дружби народів") і скульптури з граніту сцени Переяславської ради.

24.05.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *