У Києві можна побачити ранній автограф Симона Петлюри

У Будинку-музеї Миколи Лисенка показали автограф Симона Петлюри – він залишив його на вітальній адресі до Лисенка з нагоди 35-річного ювілею його музичної творчості. Про це повідомляє Укрінформ.

Як зазначає співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського Тіна Пересунько, це один із найбільш ранніх автографів Петлюри на такому публічному документі

"Є більш ранні справи його допитів, де він завіряв рукописні свідчення. Але це службові документи. Тож його автограф, представлений сьогодні, унікальний тому, що він саме на документі культурного характеру", – зазначила вона.

У Києві можна побачити ранній автограф Симона Петлюри
У Києві можна побачити ранній автограф Симона Петлюри. Фото: Valentyna Samchenko/Facebook

За її словами, цей лист Петлюра надіслав у грудні 1903 року з Кубані, де перебував через переслідування з боку російської жандармерії.

"Ми сприймаємо Петлюру як політичного та військового діяча. Але культура посідала вагоме місце в його житті. Він гарно співав, грав на скрипці, він був диригентом студентського хору у Полтавській семінарії. А через Лисенка його вигнали з семінарії, – зауважила вона.

За словами організаторів, цей документ ще ніколи не виставлявся на загал, а зберігався у фондовій колекції. Документ експонуватиметься до 31 травня 2023 року.

Хто такий Симон Петлюра

Симон Петлюра — український державний, військовий та політичний діяч, публіцист, літературний і театральний критик. Є нащадком давнього козацького роду.

Організатор українських збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді Генерального секретаря з військових справ (28 червня — 31 грудня 1917).

Головний отаман військ Української Народної Республіки (УНР) (з листопада 1918) та 2-й Голова Директорії УНР (9 травня 1919 — 10 листопада 1920).

У Києві можна побачити ранній автограф Симона Петлюри
Симон Петлюра.

 

 

 
26.05.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *