У дитячій бібліотеці в Баку відкрили «Українську книжкову поличку»

У головній дитячій бібліотеці в Баку відкрили «Українську книжкову поличку», яку поповнили нововиданою книгою для дітей «Клімат у твоїх руках» українських авторів у перекладі азербайджанською мовою.

Захід відбувся за підтримки посольства України в Азербайджані та підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Верховної Ради України, повідомляє Укрінформ з посиланням на інформацію, надану Українсько-тюркським центром в Азербайджані.

«Це не лише нові книги українською мовою, але й символ нашої культури та ідентичності, які тепер можуть бути доступними для українських дітей, які живуть або перебувають у Баку. Ми знову доводимо, що любов до рідної мови і літератури не знає меж і завжди знайде шлях до сердець», – сказав на відкритті Української книжкової полиці та презентації книги «Клімат у твоїх руках» посол України в Азербайджані Юрій Гусєв.

Презентація перекладу книги Дмитра Кузьменка та Катерини Терлецької «Клімат у твоїх руках» відбулася в межах підготовки Азербайджану до проведення 29-ї сесії Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміни клімату (СОР29) у листопаді.

«Виховання правильного ставлення до навколишнього середовища дуже важливе в роботі з дітьми, і я радий, що сьогоднішнім заходом ми робимо внесок у цю важливу справу... Важливо, щоб українські діти в Баку мали можливість читати книги рідною українською мовою. Також ми докладаємо зусиль для популяризації азербайджанської літератури в Україні та розвитку культурних зв’язків між нашими дружніми народами», – сказав голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Верховної Ради України Сергій Нагорняк.

Директор видавництва «XAN» Сабухі Шахмурсой, де було видано книгу «Клімат у твоїх руках», наголосив на важливості реалізації дитячих програм з інформування про бережне ставлення до навколишнього середовища, негативні наслідки змін клімату та методи їх упередження. 

«Книга зробить необхідний внесок у життя дітей і підлітків у межах «Року солідарності в ім’я зеленого світу», оголошеного в країні на підставі доручення президента Азербайджану Ільхама Алієва», – зазначила на презентації  Шахла Гамбарова, директорка Республіканської дитячої бібліотеки імені Фірідуна Кочарлі, де відкрили Українську книжкову поличку.

Зауважимо, що проєкт «Українська книжкова поличка» реалізується під егідою Першої леді України Олени Зеленської міністерством закордонних справ України, міністерством культури та інформаційної політики України, а також Українським інститутом книги.

Як повідомляв Укрінформ, на початку серпня Перша леді України Олена Зеленська у межах свого візиту в Туреччину відвідала Стамбульський університет, де поповнила університетську книжкову поличку української літератури книгами про історію, культуру та мистецтво України, творами сучасних українських авторів.

Фото: Українсько-тюркський центр в Азербайджані

09.09.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *