Театральна трупа "Гайдамаки XXI ст" вперше зіграє поему Лесі Українки

30 березня о 19. 00 в Європейському театральному Центрі «Краків» (Київ, Русанівська набережна, 12)  театр «Гайдамаки XXI ст.» вперше покаже драматичну поему Лесі Українки «На полі крові».

Драматичний етюд «На полі крові» Леся Українка написала 1909 році. У той період у буржуазних російській, польській, українській та інших літературах були спроби оспівати, реабілітувати зрадників революції, більше того, зробити їх знаменням часу, зразком для наслідування. Тож письменники-декаденти вдаються до спроб по-новому витлумачити вікові образи літератури, надати негативним образам позитивного, суперечного традиційному трактуванню.

 З’являються нові спроби витлумачити образи Ме-фістофеля, Юди. Останній починає все більше привертати увагу письменників, схильних розвінчувати засади, на яких грунтувалися гуманні ідеали визвольної боротьби. Не була вийнятком і поетеса Леся Українка, яка ніколи не відмовлялась від поєдинку з своїми противниками в царині розкриття психологічних імпульсів зради. Цьому основному завданню поетеса підпорядкувала ідеї, композицію свого твору, рішуче відкинувши все, що могло перешкодити правильному розумінню поставленого перед її твором завдання. Така інтерпретація легенди про Христа і його апостолів як про людську громадку суперечила церковним догматам. Недарма цензура побачила реальну небезпеку в творі Лесі Українки «На полі крові» хоча б у тому, що «учителю своєму приписує Юда егоїзм і прагнення до демагогії через наділення юдейського пролетаріату майном, ограбованим у заможних простаків» , на підставі чого винесла спеціальну ухвалу, побачивши в цьому творі «хулу на друге лице святої трійці, поношення священного писання і таїнства євхаристії».

Молодий колектив «Гайдамаки ХХІ ст.» взявся за роботу над поемою «На полі крові» саме з мотивом дізнатися ким же насправді був іудей Юда −  ізраїльський патріот, який готує повстання народу проти римських завойовників і для цього користується популярністю Ісуса чи цинічний матеріаліст, який уміє використовувати будь-яку ситуацію для здійснення своїх намірів? 
Вже на сценічній площадці глядач осмислить образ Юди, закарбованого в свідомості як уособлення чорної зради, втім, швидше за все надасть йому амністію.

22.03.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *