Сліпий художник Джон Брамблітт "бачить" кольори

Техаський художник Джон Брамблітт сприймає світ і його складові через кольори. Його картини неймовірно яскраві з незвичайною текстурою. Але цікавим є те, що Брамблітт абсолютно нічого не бачить. 37-річний художник страждає епілептичниминападами з дворічного віку. З 11 років його зір став погіршуватись, і після кожного нападу ситуація все більш ускладнювалась. На жаль, у 2001 року Джон став повністю сліпим. Втрата зору була страшним ударом для хлопця і змусила його страждати від сильної депресії.

"Я не просто був у депресії, я був у жалобі. Життя, яке я вів, поряд з майбутнім, яке я планував, були мертві, і пішли у небуття. Я відчував, що у мене не було можливості; що в принципі я був немічним. Мені довелося вивчити новий спосіб письма та малювання, які мені просто здавалися дурними. Ідея сліпого малюнка просто не мала ніякого сенсу",- пояснив художник.

Рік по тому  як Джон «взяв себе в руки» і вирішив внести трохи яскравих фарб у своє життя. "Фокус був спрямований більше на спробу зберегти бачення, яке я мав, і як тільки воно зникло, увага перейшла на навчання, щоб адаптуватися",- сказав він. Від так, Джон узяв пляшку клею і почав малювати контури для майбутньої картини.

Звісно, що його перші малюнки були деформованими і незграбними, але навіть те, що він може відчувати лінії і криві дали йому неабияку надію: "Навіть якщо картини не добре виглядали, у мене не було можливості побачити їх". Після того він почав безупинно намагатись оволодіти мистецтвом живопису, не маючи змоги побачити створене. І його старання не були марними, адже концентрація і увага хлопця збільшилися, а робота стала сміливіше, яскравіше, і забирала вже не так багато часу.

Усі картини Джон спочатку ретельно обдумує, а потім  використовує фарбу і тканини, щоб створити контури, які може відчувати пальцями. Мова Брайля на тюбиках з фарбою допомагає Джону визначити потрібний йому колір, але з часом він навчився розпізнавати їх на дотик. За останні десятиліття, роботи Брамблітта отримали кілька нагород і привернули увагу ЗМІ.  Не дивно, що художник пише багато картин із зображенням очей, проте він більше не розглядає сліпоту як перешкоду.

18.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *