Сюжети революції на полотнах Івана Пішти покажуть у столиці

Уранці викладач образотворчого мистецтва знімав бронежилет і йшов на роботу. Відтворювати сюжети революції в картинах почав уже після Майдану. Заробленими на тому грошима ділиться з українськими вояками. Їздить на Донбас як волонтер.

Виставку робіт Івана Пішти пройде у ТЦ "GLOBUS" на майдані Незалежності!

"Іван – насамперед учасник революції. Виставка цінна тим, що глядач, "вичитуючи" спогади, які змалював художник, відновлює власні спогади, власні переживання", – сказала, відкриваючи виставку, її кураторка Ольга Сало.

"Уже після Майдану я знайшов для себе кілька відповідей на питання, що таке мистецтво та яким воно має бути. Дійшов думки, що мистецтво завжди показує ті проблеми й ті процеси, які впливають на світогляд сучасників. Дійшов висновку, що воно вічне та що обов’язково треба торкатися теми Революції Гідності, бо вона варта залишитися в мистецтві. Не всі мої картини останнього періоду написано за спогадами Майдану, деякі – під впливом повідомлень про АТО", – розповів Іван Пішта на відкритті експозиції.

Сюжети, пов'язані з початком військових дій, теж тут показано. Усього представлено 25 картин Івана Пішти. Кілька з них він подарував організаторові виставки – Національному музею Революції Гідності. Частина робіт із цієї майданної серії – у приватній власності в країнах Європи, США й навіть Африки. А ще приблизно десяток почато, але не закінчено.

"Епіцентр Революції Гідності був у кількох десятках метрів звідси. Окрім того, що ми пам’ятаємо ці події, їх можна відтворити за допомогою великої кількості терабайтів інформації. Це, можливо, найбільш документована подія у світовій історії. Є безліч фото, відео. Я радий, що Музей Революції Гідності збирає ці артефакти, матеріали. Вони ляжуть в основу музею, щоб людям, які не бачили, що відбувалося тут тієї гарячої зими, переповісти й показати все це. Але зрозуміло, що жодна фотографія не може передати емоції так, як деякі картини. Щодо цього образотворче мистецтво на крок попереду. Хоч би як розвивалася фотографія, з душею написана картина може вразити набагато дужче. Я радий, що Іван, який був безпосереднім учасником Революції Гідності, наважився її намалювати", – сказав Володимир В’ятрович, чільник Українського інститут національної пам’яті.

Слово взяв також Роман Орищенко, представник Самооборони Майдану: "Приємно тут бачити багатьох людей, які брали пряму участь у подіях Майдану, зокрема Івана та його дружину. Митець, пропустивши такі події крізь себе, може показати потім фрагменти їх. Зараз це подружжя – активісти, з початком АТО вони долучилися до підтримки армії. Я їздив з Іваном у межах волонтерських проектів у Щастя й не тільки. Дякую йому за картини, проходячи повз які згадую цікаві моменти свого життя".

Іван Пішта – професійний художник із активною громадянською позицією. Від початку Майдану і до сьогодні займається волонтерською діяльністю. Більшість коштів, отриманих від продажу картин, ідуть на підтримку війська та на допомогу потребуючим дітям. Роботи Івана Пішти перебувають у приватних колекціях в Україні та закордоном.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ ВИСТАВКИ: ТЦ GLOBUS 2, виставковий простір на 1 поверсі за монументом Незалежності, Майдан Незалежності, 1, м. Київ.ВХІД ВІЛЬНИЙ.

ТРИВАЛІСТЬ ПРОЕКТУ:експозицію відкрито для перегляду з 1 до 25 лютого 2017 року щодня з 10:00 до 20:00 без вихідних.  Відкриття виставки: 1 лютого о 14:00.

ОРГАНІЗАТОРИ ТА ПАРТНЕРИ: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, Український інститут національної пам’яті, ТЦ GLOBUS

17.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *