Полотно Франса Хальса, продане за 10,8 мільйона доларів, виявилося підробкою

Картина, яка вважалася роботою знаменитого голландського художника Франса Хальса і була продана в 2011 році на аукціоні Sotheby's за 10,8 мільйона доларів, визнана підробкою. Аукціонний будинок повністю визнав це і відшкодував збитки власнику полотна, який купив його п'ять років тому, повідомляє ВВС.

За допомогою новітніх технічних засобів достовірно встановлено, що картина не могла бути написана в XVII столітті, так як була створена за допомогою сучасних матеріалів. Це викриття було не поодиноким: картина фальшивого Хальса всього лише частина скандалу, пов'язаного з передбачуваним появою в арт-просторі понад двох десятків підробок.

Експерти вважають, що багато картин, авторами яких вважалися Старі майстри (так прийнято позначати видатних художників Західної Європи, які працювали до початку XVIII ст.), можуть виявитися підробками. Розміри збитків катастрофічні, так як говоритися про більш ніж 25 картинах загальною вартістю близько 246 мільйонів доларів.

«Скандалом століття в сфері мистецтва» - назвав цю подію всесвітньо відомий арт-дилер Боб Хабольдт. В останній раз щось подібне відбувалося в 1940-х роках, тоді під сумнів було поставлено справжність картин, авторства голландського художника Яна Вермеєра.

На цей раз під підозру потрапили картина "Венера" ​​німецького живописця епохи Ренесансу Лукаса Кранаха (Старшого) і італійського художника епохи раннього бароко Ораціо Джентилескі "Давид з головою Голіафа".

У березні 2016 року за підозрою про підробку владою було вилучено, прямо з виставки у Франції, "Венера", який належав князю Ліхтенштейну. Картина з'явилася на арт-ринку в 2012 році і була буквально на наступний рік продана на торгах в лондонській галереї Colnaghi за шість мільйонів фунтів стерлінгів (7,8 мільйона доларів). Фахівці Лувру в даний момент працюють над визначенням її справжності.

Американський колекціонер і арт-дилер Марк Вайсс, який купив Хальса, як тільки дізнався, що "Портрет чоловіка" пов'язаний з вилученою "Венерою" Кранаха, довів до відома Sotheby's і виявив свої сумніви. Таким чином експерти аукціонного дому і виявили підробку.

18.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *