На Херсонщині представили книгу "нащадка хана Батия"

У Скадовську представили книгу «Морська повість», автором якої є художник, поет та критик Давид Бурлюк. Він відомий серед  мистецтвознавців завдяки дружбі з Маяковським, якого саме Давид Давидович увів до кола поетів. Однак це не єдина заслуга художника. Для росіян він -  «батько російського футуризму», для американців – «непосидючий запорожець», а сам себе Бурлюк називав  «уродженцем українського степу». Ще Давид Бурлюк вважав себе нащадком хана Батия. Його пращури нібито мешкали у селищі Бурлюк (тепер — Каштани) під Бахчисараєм у Криму й торгували худобою. Нині колишню назву зберіг тільки місцевий винзавод. За родинним переказом, один із прапрадідів художника потрапив у полон до козаків і став у них писарем.

Ця книга є поки що першим і єдиним виданням Давида Давидовича в Україні, яка розповідає про Джарилгацький маяк. Над цією спорудою працювали учні самого Ейфеля на замовлення С.Б.Скадовського. Спочатку молодий Бурлюк створив картину під назвою «Пейзаж з маяком», але для нього цього виявилось замало і він вирішив відобразити велич маяка за допомогою пера. Вперше книга була видана в Нью - Йорку. Українське видання надруковано типографією «Наддніпряночка» тиражем 300 екземплярів.

Ось як описує автор його цінність: « Центральним виразом ночі на острові все ж є маяк ... Своєрідна циклопічна свічка, встромлена на перехресті шумів, мороку, туманів, вбита на кінці полоскою нескінченної мілини, кидає на десятки верст свою дружню нитку світла, нитка Аріадни в лабіринті Мінотавра - морського нещадно-зухвалого урагану.»

«Морська повість» – це унікальний твір, про який херсонці дізналися завдяки японському перекладачу Акіро Судзуки. Почувши про те, що на Джарилгачі досі стоїть споруда, так детально описана Бурлюком, японський дослідник відвідав Скадовськ, острів і маяк.

У вересні  в рамках Фестивалю експериментального мистецтва TERRA FUTURA - 2016 відбулася  "Арт-експедиція" до Джарилгацького маяка. Українські митці, співпрацюючи зі своїми колегами з Ізраїлю,Японії та Автрії зробили ілюстрації до арт-буку.

 

23.02.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *