Ковалі перетворюють гільзи від снарядів на витвори мистецтва для допомоги ЗСУ

Артоб’єкти, перековані з артснарядів, виставляють на аукціон, щоб за виручені кошти придбати українським воїнам те, що їм необхідне для захисту держави.

На Івано-Франківщині волонтери перековують вистріляні артилерійські гільзи на мистецькі витвори. Гільзи, з якими працюють місцеві ковалі та художники по металу, передають українські захисники з поля бою та деокупованих територій. Згодом ці артоб’єкти виставляють на аукціон, щоб за виручені кошти придбати українським воїнам те, що їм необхідне для захисту держави. 

Цього разу зі 105-мм гільзи англійської гаубиці (снаряд був випущений 46-ю бригадою в районі Соледара) ковалі створили артоб’єкт у вигляді мапи України.

Гільзу розігріли й розклепали, але верхній капсуль залишили. Він символізує основний напрямок бойових дій. А дерев'яна основа – це українська земля. І там, де вона випалена, там пройшов ворог.

Свої вироби митці та волонтери продають, а гроші направляють на потреби Збройних сил України. Зробити таку мапу із гільз - робота кропітка, на одну йде в середньому два тижні.

Але воно того вартує, кажуть волонтери, за перший проданий витвір уже закупили 30 приладів нічного бачення. Зараз вони готують черговий аукціон-лотерею, щоб зібрати 10 тисяч євро на квадрокоптер для 47-ї окремої механізованої бригади.

"Ми, українці, народ міцний. Як одна людина мені сказала, тільки обраний народ може перетворити зброю на творчість. Тому ми так і зробили", - зауважив волонтер Іван Зобків.

 

 

 

23.05.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *