Колекцію Острозького музею поповнила нова монета "Писанка"

Про це повідомила Рівненська обласна рада, передає "Еспресо.Захід".

У музей Острога передали дев'яту монету-писанку

Ще одну унікальну монету "писанку" передали днями в Острозький замок. Її презентували напередодні одного з найбільших свят – Христового Воскресіння. Наразі колекція таких монет "писанок" налічує 9 екземплярів.

Колекцію Острозького музею поповнила нова монета "Писанка"

Фото: Рівненська обласна рада


У музеї розповіли, що у 2016 році Королівський монетний двір Канади розпочав випуск монет у формі яєць з нагоди 125-річчя з часу першого поселення українців у Канаді. Це стало унікальною подією в історії світової нумізматики.

З того часу щорічно випускається нова монета, виготовлена з чистого срібла (Ag 99,99 %), вагою 31,82 г та колоритним реверсом, прикрашеним емаллю.

Дизайн розробила художниця та писанкарка Таня Микитюк

Цьогоріч дизайн реверсу розробила канадка українського походження, художниця та писанкарка Таня Микитюк.

Вона використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими кольорами з вкрапленням срібного на чорному тлі. У центрі композиції – восьмикутна зірка, що символізує сонце, а стилізовані квіти -  надія на відродження природи і життя та стійкість. На аверсі – профіль королеви Єлизавети II.

Колекцію Острозького музею поповнила нова монета "Писанка"

Фото: Рівненська обласна рада


Ініціатором створення цієї нумізматичної колекції в Острозькому музеї виступив місцевий меценат та дослідник єврейської спадщини Острога – Григорій Аршинов, допомагає в цьому і місцева влада.
  • У Львові діти військових власноруч створювали свої унікальні писанки, щоб подарувати їх пораненим захисникам, які лікуються у місті.
30.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *