«Київська Камерата» виступить з концертом в американському Карнегі-Хол

Національний ансамбль солістів «Київська Камерата» проводить містами США благодійний концертний тур, кульмінацією якого стане виступ у знаменитому Карнегі-Хол у Нью-Йорку. У  концертному проєкті USA for Ukraine візьме участь зірка світової класичної музики — диригентка Кері-Лінн Вілсон.

Keri-Lynn Wilson
Keri-Lynn Wilson

Диригентка – канадка українського походження, вона підтримала Україну від початку повномасштабного вторгнення Росії. У  2022 році з ініціативи Метрополітен-опера та Польської національної опери було створено колектив Ukrainian Freedom Orchestra, до складу якого увійшли виключно українські музиканти. Оркестр очолила Вілсон.

Keri-Lynn Wilson
Keri-Lynn Wilson

«Учасників Ukrainian Freedom Orchestra я називаю не інакше, як "солдатами музики".  Напад Путіна вимагає відповіді, й оскільки я не можу взяти до рук зброю, я взяла до рук диригентську паличку як свою зброю. Отже, сама наша присутність, наша співпраця з українськими музикантами та ансамблями, такими яскравими колективами, як "Київська Камерата", що грають чудові твори української академічної музики та визнані європейські шедеври, є потужним твердженням того, що культуру не можна стерти чи змусити замовкнути», - заявила вона.

Програма концертів «Київської Камерати» для американської публіки складається з шедеврів сучасних українських композиторів: Валентина Сильвестрова, Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Вікторії Польової, Олександра Щетинського, Олександра Козаренка, Володимира Зубицького та Золтана Алмаші. Більшість творів цього туру будуть презентовані американській аудиторії вперше.

«Музика — це потужне поєднання емоцій, інтелекту та професійної майстерності. Але вона не існує у вакуумі. Музика також залежить від обставин, в яких її створюють, грають і слухають. І слухачі, й виконавці завжди привносять у будь-яке виконання щось із історії своєї спільноти та особистого досвіду, і, звичайно, це відчуття приналежності до ширшого світу незмірно посилюється в часи таких криз-катастроф, яку сьогодні переживає Україна. Через музику, яку граємо, ми демонструємо її неабияку здатність піднімати бойовий дух, надавати підтримку та виявляти солідарність з хоробрими українцями у важку годину, коли вони продовжують свою героїчну боротьбу в ім'я всього вільного світу», - заявила Вілсон.

У проєкті USA for Ukraine також братимуть участь лауреатка «Греммі», меццо-сопрано Джойс ДіДонато та нью-йоркський український хор «Думка». Концерт у Карнегі-Хол запланований на 28 квітня.

Ініціатором та організатором туру є благодійна організація USA for Ukraine.

Нагадаємо, «Київську Камерату» очолює відома українська скрипалька, лауреатка міжнародних конкурсів, професорка Національної музичної академії України Богдана Півненко, яка багато їздить світом, виконуючи важливу місію — невтомно популяризуючи українську музику. Про діяльність ансамблю, дружбу та співпрацю зі своїм учителем і засновником «Камерати» Валерієм Матюхіним, а також про ставлення до бойкоту російської культури читайте в інтерв’ю Мирославі Макаревич.

23.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *