Який вигляд мають писанки з усіх областей України: новий проєкт Музею Гончара

Напередодні свята Великодня Музей Івана Гончара представляє проєкт "Соборні", присвячений писанкам з усіх областей України. Спеціально для свята відома писанкарка та дослідниця Зоя Сташук відписала для Музею Івана Гончара колекцію писанок, які представляють сучасні області України. Майстриня відібрала близько 70 зразків: по три з кожної області (щоправда з Луганської, Донецької, Запорізької областей вдалося розшукати по одній писанці).

Писанки Зої Сташук. Колекція Музею Івана Гончара. Фото: Ольга Ромаш

Також Музей випустив колекцію великодних листівок з писанками, відтвореними за архівними замальовками, стародруками та музейними зразками, яка відображає розмаїття й багатство локальних стилів і писанкарську традицію України загалом. Проєкт "Соборні" народився на Великдень 2023 року — в час розпалу повномасштабної війни Росії проти України, з бажання показати єдність регіонів нашої країни у писанковій традиції. Пошуки в архівах та дослідження тривали пів року.

"Магічне дійство творення писанки зі збереженням звичаїв, вірувань та обрядів народило могутній оберіг, що з дохристиянських часів пов’язаний з сонячним культом наших предків, – каже Зоя Сташук. – Символічні знаки на писанках вміщують в собі святкування перемоги сонця над темрявою, весни над зимою, життя над смертю […]".

Сторінки з альбому "Описание коллекции народных писанок", С.Кульжинський, 1899 р.
Реконструкція за описом писанки Луганської області. Авторка: Зоя Сташук. Колекція Музею Івана Гончара

У колекцію, розроблену Музеєм Івана Гончара та ORNER, увійшло 24 листівки – зразки писанок кінця ХІХ – початку ХХ століття з усіх областей. Кожна з них заряджена енергіями сили, здоров’я, любові та достатку, у які вірили українці, розписуючи та даруючи одне одному писанки. Обмін такими поштівками — це продовження традиції та зв'язок із рідною землею.

Придбати листівки можна в Музеї Івана Гончара та онлайн.

28.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *