Як Іван Айвазовський зобразив Антарктиду на своєму полотні "Крижані гори"

Уже 123 роки пройшло з того моменту, коли члени норвежської експедиції стали першими у світі людьми, які ступили на берег Антарктиди.

23 січня 1895 першими на землю Антарктиди вступили капітан норвезького промислового судна «Антарктика» Крістенсен і пасажир цього судна, теж норвежець, викладач природних наук Карлстен Борхгревінк. Він, власне, і умовив капітана спустити на воду шлюпку і пристати до берега. Більш того, він зібрав там зразки мінералів, побачив і описав антарктичний лишайник, а в воді зауважив медузу. Редакція Ukraine Art News пропонує своїм читачам інформацію про художника, який одним із перших зобразив даний материк на своєму полотні.

Іван Айвазовський написав картину «Крижані гори» для Феодосійського археологічного музею (до речі, побудованого на його кошти), де вона довгий час і зберігалася. 1870 рік - рік створення «Льодяних гір» і п'ятдесятиріччя відкриття Антарктиди російської експедицією під керівництвом Тадея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва.

З адміралом Лазарєвим Айвазовський здружився в академічні роки, під час поїздки на Кавказ з Раєвським. Картина написана по слідах його оповідань. Сам художник так далеко не забирався. Айвазовському в провину нерідко ставили відсутність географічної достовірності: мовляв, в Неаполі помітні риси Криму, Босфор іноді скидається на Венецію і т.д. Дивно, що в даному випадку Антарктида, яку він ніколи не бачив, схожа саме на Антарктиду. Для порівняння: малюнок художника експедиції Беллінсгаузена Павла Михайлова.

айвазовський

Крижані гори досягають близько ста метрів у висоту, що пробиваються крізь хмари промені забарвлюють воду в глибокий смарагдовий колір. Центральна крижина сяє, підсвічена променем сонця, що заходить, немов ошатний середньовічний замок. Колористика картини стримана (за мірками Айвазовського), з найтоншими переливами від сяючого фіолетового на задньому фоні справа, до напівпрозорого льоду на передньому плані. Колір води коливається від світлого прозоро-зеленого до чорного в глибині полотна. Під величезною крижиною стоїть корабель з піднятим російський прапором, схожий на суду експедиції «Схід» і «Мирний». Це не залишає сумнівів, що картина «Крижані гори» - не фантазія Айвазовського на вільну тему, а його реакція на глобальне географічне відкриття: відкриття шостого материка, вчинене російської експедицією в 1820 році.

За три роки до написання цієї картини, на святкуванні 50-річчя художника на засіданні в петербурзькій Академії мистецтв виступив віце-голова Російського Географічного товариства Семенов-Тян-Шанський, зазначивши, що Іван Костянтинович Айвазовський давно визнаний видатним географічним діячем.

23.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *