Хрещення Київської Русі "очима" українського художника Артура Орльонова

Понад 1000 років тому на Русі відбулася масштабна релігійна "революція". Редакція Ukraine Art News впевнена, що, якби попередники князя Володимира знали, чим обернеться для їхньої держави зміна релігії, вони б першими зробили цей рішучий крок. Однак Великий князь виявився більш догадливим і 28 липня 988 року запровадив у Київській Русі християнство. Розвиток писемності, архітектури, живопису, скульптури, музики - усе це наслідки цієї події. 

Коли згадуєш, хто з художників закарбував цю визначну подію на своєму полотні, відразу в голову приходять імена лише російських митців: Віктора Васнєцова, Івана Еггінка, Андрія Іванова та Михайла Шанькова. А ось хто з українців зміг створити справжній шедевр цього великого дійства?

Три роки тому в Острозькій академії освятили справжній витвір українського живопису - картину "Хрещення України-Русі" відомого українського художника-баталіста Артура Орльонова. Митець зобразив 33 визначних постаті, які пов'язані зі знаковими подіями в історії України. У центрі полотна — князь Володимир Великий, основоположник християнства Київської Русі, тримає на руках маленьку дівчинку, що символізує нашу державу. Також там присутні й князь Василь-Костянтин Острозький, і першодрукар Іван Федорович, і гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний. Зверху над цими велетами української культури зображена Божа Мати з українським рушником в руках. А позаду Діви Марії видніються постаті Героїв Небесної сотні, які загинули за долю України.

Спочатку було 150 кандидатів, які потенційно могли б з'явитися на картині. Утім, проконсультувавшись із науковцями, громадсько-політичними діячами, автор зупинився саме на тридцяти трьох персоналіях — знаковому сакральному числі, яке називають віком Ісуса Христа.

Сам  Артур Орльонов зазначив, що приблизно 30% всієї роботи зайняло кінцеве написання картини. Адже робота над ідеєю, ескіз картини, підбір матеріалів - ось що найскладніше. Майстер прагнув передати кожну деталь якнайправдивіше і тому постійно консультувався з істориками.

Ukraine Art News у захваті, що й українські художники не забувають про таку пам'ятну подію в історії нашої держави і ми сподіваємося, про неї будуть пам'ятати завжди.

 

28.07.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *
Вадим
28.07.2017
Все віро! Русь була і є саме тут у Києві,а не там де гнилі московські болота! Росія в апріорі не має права бути правонаступецею Русі, бо коли була Русь Московії навіть в проекті не було!!!!!