Франсіс Пікабіа створював "насичені експериментальні" полотна

Французькому художнику, неординарній особистості європейського художнього авангарду, який завжди вирізнявся волелюбним і незалежним характером в своєму творчому розвитку сьогодні виповнилояся б 139 років.

Франсіс Пікабіа народився в Парижі від матері-француженки і батька-іспанця. Батько Франсіса Пікабіа спочатку працював на Кубі в цукровій промисловості, а потім перебував на дипломатичній службі в посольстві Куби у Франції. Саме в Парижі він і познайомився з майбутньою матір'ю Франсіса.

Франсіс Пікабіа відрізнявся гнучким, товариським характером і вкрай мінливим, холеричним темпераментом. Різкі зміни стану і творчого тонусу часом зривалися в затяжні депресії або напади неврастенічних спалахів гніву, які проявлялися, як правило, в сімейному колі. Протягом всього свого життя Пікабіа безліч разів міняв свій творчий стиль, а також особисті та естетичні уподобання. Мабуть, в цьому відношенні він може бути визнаний чи не рекордсменом.

франсис

Якщо по порядку перерахувати всі трансформації його стилю, напрямку, манери письма і навіть ідеології, вийде ніяк не менше семи, (а то і десяти) різких поворотів. Мабуть, в цьому відношенні Франсіс Пікабія перевершує навіть свого більш знаменитого сучасника і приятеля, Пабло Пікассо.

У 1895-1896 роках Франсіс Пікабія брав уроки в паризькій Школі декоративних мистецтв у Ембер і Кормона і в першому своєму стилі писав добротні, типово французькі пейзажі, як би продовжують імпресіонстичну сторону відомі роботи Каміля Коро.

франсис1

Після 1899 року Пікабіа почав виставлятися в Салоні Незалежних і як імпресіоніст незабаром придбав собі ім'я в паризьких мистецьких колах.

Втім, імпресіонізм Франсіса Пікабії тривав недовго. Уже в 1902 році, після подорожі до Іспанії, художні інтереси Пікабії почали поступово зміщуватися в бік барвистого і зухвало яскравого      («іспанського») стилю фовістів. Визначальний вплив на подальший розвиток особистості і творчості Франсіса Пікабія зробило його знайомство в 1910 році з Марселем Дюшаном.

франсис3

Від фовізму на порівняно короткий час до війни з Німеччиною він переходить спочатку до кубізму, і геометричної абстракції.

У 1915-1917 роках, всі три роки свого життя в Нью-Йорку він тісно спілкується з художниками-авангардистами і разом з Дюшаном очолює нью-йоркську секцію руху дадаїстів. Але через два роки він ще раз парадоксальним чином змінює свій стиль. Цього разу, відмовившись від геометричної абстракції, Франсіс Пікабіа не вибирає вже існуючий стиль чи напрямок. Він створює цілий цикл самобутніх художніх композицій, які стали пізнаваними і «фірмовими» для його особистого стилю в живопису. Умовно ці картини можна назвати «механічними» або «антропоморфними кресленнями».

Після дадаїстського етапу, де він, разом з Тристаном Тцара, був одним з визнаних лідерів, (1914-1920) Франсіс Пікабіа в 1921 році зробив черговий різкий поворот і приєднався до прямих противників (і одночасно послідовників) дада - сюрреалістів.

Приблизно з 1927 року у творчості Пікабіа починається стиль «прозорих картин», в яких він відверто експериментує і шукає різні способи спотворення перспективи.

франсис4

До середини 1930-х від прозорих образів Пикабиа переходить до жорстких, агресивних картинам в стилі аматорського псевдоклассицизма. Чи то пародіюючи, то чи відтворюючи манеру художників-графоманів, Пікабіа переходить до стилістики майже відвертого кітчу. Він створює десятки картин в жанрі «ню», алегорії, портрети і навіть класичні біблійної сцени, мають нарочито безглуздий вигляд вироби або антимистецтва.

В останній період життя він перейшов до умовного і майже гламурного живопису.

22.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *