Експерти встановили, хто зображений на скандальній картині Гюстава Курбе Походження світу

Зі зрозумілих причин важко ідентифікувати модель з картини Гюстава Курбе «Походження світу» 1866 року. Проте, недавні дослідження французького літературознавця Клода Шоппа, докладно описані в книзі, що незабаром вийде в Парижі, дозволили досліднику припустити, що моделлю для полотна стала 34-річна балерина Констанс Кеньо.

Експерти заявили, що з імовірністю в 99% встановили особу моделі, яка позувала для найскандальнішої картини XIX століття - Походження світу (L'Origine of the world) французького художника Гюстава Курбе.

Протягом десятиліть мистецтвознавці були переконані, що оголені геніталії на картині належали коханці Курбе, ірландській моделі Джоанні Хіффернан. Однак експерти сумнівалися, оскільки Хіффернан була рудоволосою, пише The Guardian.

Джоанна Хіффернан © Metropolitan Museum of Art

 

 

Нові свідоцтва були знайдені в листуванні між французькими письменниками Олександром Дюма-молодшим і Жорж Санд. Згідно з ними, зображена на картині жінка - балерина Паризької опери Констанс Кеньо.

Відкриття зробив французький історик Клод Шопп, переглядаючи копії листів Дюма для своєї книги. "Зазвичай я роблю відкриття, працюючи роками, - пожартував письменник. - Тут все сталося відразу. Це навіть несправедливо".

Констанс Кеньо

 

 

34-річна Кеньо була коханкою османського дипломата Халіла Шерифа Паші. Саме він і замовив картину Курбе для своєї особистої колекції еротичних зображень, й вона була написана влітку 1866 року.

Експерти переконані, що на той час особа моделі була відома, але з часом інформація загубилася, оскільки Кеньо стала шанованою жінкою, відомою своєю добродійністю.

 

 

29.09.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *