До дня української мови проведуть унікальне свято

9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця у Києві відбудеться культурно-мистецьке свято до Дня української писемності та мови, яке організоване Міністерством культури України в партнерстві з Українським інститутом книги та Музеєм книги і друкарства України.

Цього дня о 18:30 у Музеї книги і друкарства України відбудеться святковий концерт за участю провідних артистів, письменників та музикантів.

З вітальним словом звернуться до присутніх Міністр культури України Євген Нищук та директор Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський.

Передбачені виступи музикантів: «Сестри: Тельнюк», лідера гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка, обраного переможця поетичного конкурсу імені Нестора Літописця та одного з найбільш читаних сучасних українських письменників Василя Шкляра. Окрім того, на заході буде продемонстровано уривок з вистави «Бояриня» від колективу «Чесний театр» (реж. Катерина Чепура).

На заході презентують громадські проекти із захисту української мови. Присутні дізнаються про громадянський рух «Відсіч», який був організатором кампанії «Помста за розкол країни» (в рамках якої активісти агітували не голосувати за депутатів, що провели «мовний закон Ківалова-Колесніченка»). Також познайомляться з громадським проектом «І так поймут», який слідкує за тим, щоб в Україні обслуговували державною мовою. Громадська організація «Не будь байдужим» – є автором методички «Переходь на українську». Безкоштовні курси української мови – допомагають мешканцям нашого країни освоїти офіційну мову. Слово матиме представник «Руху захисту української мови» та активісти об’єднання «Дріжджі».

Окрім того, у Музеї з 10:00 до 14:00 відбудеться VІІ щорічна науково-практична конференція «Українська писемність та мова в манускриптах і друкарстві». На конференції науковці: працівники Музею книги і друкарства України, НКПІКЗ, НБУ ім. В.І. Вернадського, Національного музею історії України, Музею історії міста Києва, НІКЗ «Чигирин», Інституту економіки і прогнозування НАН України, Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв та представники Міністерства культури, обговорять мовні та книжкові питання, а також заслухають доповіді про проект нової української абетки, виготовлення рукописних книжок у Києво-Печерському монастирі, лаврські книги у політико-правовій історії Гетьманату середини XVIII ст., про друкарню Віленського братства Єв’є, проблеми лінгвоциду української мови в Канаді, видання творів Івана Франка у фондовій колекції Музею книги і друкарства України, про книгодрукування як основу економічної діяльності церковних братств в Україні у XVII ст. та багато ін.

Після конференції (з 14:00) кожен книголюб зможе навчитися каліграфії, опанувати мистецтво книжкової графіки, виготовити папір чи оздобити обкладинку в імпровізованих майстернях музею.

Шукачі пригод і таємничих скарбів, любителі найскладніших загадок зможуть взяти участь у музейних квестах та іграх.

Відзначте день пам'яті Нестора Літописця зі своєю рідною мовою. Говори українською!

Традиційно, цього дня українці святкують День української писемності та мови. Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця».

Місце: Музей книги і друкарства України (Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 9, територія Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника).

Початок урочистостей о 18:30.

06.11.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *