Анну Київську вшанували у Франції

Заходи із вшанування пам’яті Анни Ярославни, королеви Франції, відбулися днями у Франції. 

Про це у вівторок повідомив Український культурний центр при Посольстві України у Франції на своїй сторінці у Facebook.

 

«11-12 травня у Франції відбулися франко-українські заходи із вшанування пам’яті Анни Ярославни, королеви Франції», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, 11 травня урочистості були проведені у м. Реймс, де Анна Київська, дочка Ярослава Мудрого, у травні 1051 р. вінчалася з французьким королем Генріхом І. На знак вшанування пам’яті київської князівни у Реймському соборі Божої Матері була відправлена Свята літургія за участі архієпископа Реймського Еріка де Мулен Бофора під проводом владики Б.Гудзяка, архієпископа Філадельфійського УГКЦ, у присутності Посла України у Франції О.Шамшура.

Лекцію про королеву Анну та її добу прочитав фахівець з історії Середньовіччя професор Патрік Демуі.

Увечері український духовний спів у виконанні Українського хору Св.Володимира з Парижа, Візантійського хору з м. Утрехт та хору «Дударик» з Ліону прозвучав на відкритті відомого місцевого фестивалю «Ніч соборів».

У  неділю,12 травня, була проведена церемонія покладання квітів до монументу Анни Ярославни у м. Санліс за участі українських дипломатів, громадських організацій українців Франції, очільників та пастви єпархії УГКЦ Св.Володимира, представників Мерії м.Санліс. Від Української держави у заході взяла участь Міністр освіти і науки України Л.Гриневич.

У цей же день в Санлісі було вшановано також пам'ять жертв Голодомору 1932-33 рр. та покладено квіти до меморіального знаку, встановленого у цьому місті неподалік від пам’ятника королеві Анні.

 

В абатстві Св.Венсана, заснованому Анною Ярославною, після Служби Божої відбулася зустріч з учасниками першої арт-резиденції «Анна Київська»: професором УКУ Я.Грицаком, польським поетом і есеїстом К.Чижевським, польським скульптором Я.Першком, українським митцем В.Кауфманом.

Парні резиденції для художників, філософів, істориків, науковців, музикантів, письменників, екологів з різних країн під патронатом Культурного центру Анни Ярославни у Франції були засновані з метою створення контенту, який переосмислює важливі для сучасного світу теми. Цього року робота учасників резиденції була присвячена темі «Незручне минуле». 

 

 

Заходи в Санлісі завершилися благодійним вечором «Анна Київська. Нове тисячоліття» за участі місцевої громади та гостей з України, Канади, Нідерландів та Великої Британії.

Фото: сторінка Centre Culturel d'Ukraine en France у Facebook

19.05.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *