Актори Франківського драмтеатру Іван Бліндар та Марія Стопник візьмуть участь у постановці у Великій Британії

Про це повідомляє Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, передає "Еспресо.Захід".

Іван Бліндар і Марія Стопник у рамках колаборації театру з York International Shakespeare Festival (Йоркський міжнародний шекспірівський фестиваль) працюють над спільним проєктом, який покажуть у британському Йорку вже 20 квітня.

"Двоє чудових акторів з театру ім. Івана Франка приєдналися до нас у Йорку на тиждень репетицій. Ми запросили йоркських акторів, а також студентів Йоркського університету Святого Іоанна і, що найважливіше, членів української громади міста та регіону", – розповідають організатори Йоркського міжнародного шекспірівського фестивалю.

Як зазначають британські партнери, Шекспір звучатиме англійською та українською мовами. Будуть нові твори з Великої Британії та України. А також багато музики й роздумів. 

"Ми радіємо співпраці з нашими британськими колегами, вболіваємо за успіх наших акторів і чекаємо всіх на нашому Шекспірівському фестивалі вже цього червня", – додають у Франківському драмтеатрі.

Іван Бліндар та Марія Стопник у Великій Британії

Фото: York International Shakespeare Festival

Як народився спільний проєкт 

На зустрічі в Гданську в серпні 2023 року художній керівник і генеральний директор Національного театру в Івано-Франківську Ростислав Держипільський оголосив, що у 2024 році його театр прийме перший Міжнародний Шекспірівський фестиваль.

"Поява будь-якого нового фестивалю в шекспірівському світі – це чудово, а цей – диво. Започаткування фестивалю під час війни – це зухвалий і героїчний вчинок, який демонструє важливість нашої культури в основі національної ідентичності", – переконані у Великій Британії.

Тож, York International Shakespeare Festival вирішив, що на честь нового фестивалю точно варто зробити спільний проєкт із Франківським драмтеатром у Великій Британії, на фестивалі в Йорку. Організатори зазначають, що це також спосіб продемонструвати підтримку і солідарність з українськими театралами.

Іван Бліндар та Марія Стопник у Великій Британії

Фото: York International Shakespeare Festival

Український Шекспірівський фестиваль в Івано-Франківську

"Першому Шекспірівському фестивалю в Україні – бути! Дорогі наші друзі! Відкриємо вам секрет – Франківський драмтеатр кілька років виношує ідею створення в Івано-Франківську на базі нашого театру першого в Україні Шекспірівського фестивалю", – розповіли у драмтеатрі ще після своєї поїздки у Гданськ.

А наразі вже відомі й точні дати проведення: 17 – 22 червня 2024 року. Зокрема, фестиваль має на меті привернути увагу міжнародної спільноти до щоденної боротьби України за гідність та цінності вільної країни.

Одним із ключових аспектів заходу є акцент на ролі мистецтва в часи катастроф та соціальних конфліктів. Учасники фестивалю переконані, що мистецтво не лише створює оманливі ілюзії, а й є важливим інструментом у боротьбі з суспільними травмами та фобіями. Вони прагнуть донести, що уважна, чуйна та відповідальна робота над цими проблемами відображається у мистецьких творах та сприяє формуванню ціннісних засад майбутнього розвитку.

"Український Шекспір – це завжди про боротьбу і завжди про пошук відповідей на складні екзистенційні питання людини і нації. Український Шекспір чомусь завжди з’являється в часи катастроф, аби змінювати історію", – наголошують у театрі.

  • У Франківську відкрили виставку художника Нікіти Тітова. Фото.
16.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *