«Стильна та вишукана вечеря…»: хліб і видовища у хепенінгу Валентини Петрової

«Стильна та вишукана вечеря зі зразками кращих страв елітних ресторацій світу із розкішним сервіруванням за доступною ціною» – хепенінг художниці Валентини Петрової, що відбувся 29 квітня в Центрі візуальної культури. Мисткиня, родом із Хмельницького, живе і працює в Києві, практикуючи концептуальний напрям сучасного мистецтва.

Хепенінг Валентини Петрової – це інтерактивна інсталяція з 13 об’єктів, що імітують елітні ресторанні страви. Матеріалом для виготовлення усіх представлених страв слугував пережований художницею хлібний м’якуш та харчові барвники. Страви мисткиня обирала за назвою (чим довше і неймовірніше – тим краще, наприклад: «Смажене філе чорноморської барабульки з повітряним картопляним пюре в супроводі цибулі шалот, листя селери, мангольду, “землі” з маслин і соусу “Теріякі”») і за зовнішнім виглядом – кольором, композицією. Головна вимога – аби страва виглядала розкішно.

Художниця досліджує такі феномени сучасного суспільства, як бідність і надспоживання. «Їжа – більш цікаве поле для роздумів на цю тему, ніж, скажімо, машини, яхти або смарагди», – коментує Валентина. – «Смарагди – просто смішно, а їжа, подібна до смарагдів  –  іноді до сліз». Пережований м’якуш як основний матеріал апелює до явища бідності і покликаний нагадати, що остання має тенденцію викликати у членів соціуму огиду і страх.

Реакцією відвідувачів художниця задоволена, адже, за її свідченням, «все було з’їдене, а що не було з’їдене – те було забране з собою». Говорити на теми, підняті в хепенінгу, художниця продовжить, хоча і вважає, що для цього «не обов’язково знову жувати хліб».

20.05.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *