Шуберт дав лише один прижиттєвий концерт

26 березня 1828 року композитор Франц Шуберт дав свій єдиний публічний концерт, який мав великий успіх. Через півроку помер від лихоманки. Славу отримав вже посмертно.

Франц Петер Шуберт (1797-1828)- великий австрійський композитор. Є одним з основоположників романтизму в музиці. З дитинства займався музикою і співами, писав пісні та складав музичні твори. З 1826 по 1828 роки Шуберт жив у Відні. Посада віце-капельмейстера в каплиці імператорського двору, на яку він претендував, дісталася не йому, а Йозефу Вайґлю. 26 березня 1828 року дав свій єдиний публічний концерт, який мав великий успіх і приніс йому 800 гульденів. Тим часом були надруковані його численні пісні і фортепіанні твори.

Автор близько 600 вокальних композицій (на слова Шиллера, Гете, Гейне та інших), дев'яти симфоній, великої кількості камерної та сольної фортепіанної музики. Велике значення у вокальній літературі мають збірники пісень Шуберта на вірші Вільгельма Мюллера - "Прекрасна мельничиха" і "Зимовий шлях". У цих творах Шуберт виявив чудовий мелодійний талант, представив велику різноманітність настроїв.

Помер від тифу. Похований поруч із Бетховеном на міському кладовищі Відня. На його могилі стоїть пам'ятник з написом: "Смерть поховала тут багаті скарби, але ще більш прекрасні надії" . На честь його музичної п'єси "Розамунд" названо астероїд (540) Розамунд, відкритий в 1904 році.

26.03.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *