Міністр юстиції Польщі вимагає видати Романа Поланскі США

Міністр юстиції Польщі Збігнєв Зебро збирається оскаржити рішення суду про відмову видати режисера Романа Поланскі США, де він звинувачується у зґвалтуванні неповнолітньої. Чиновник, який за сумісництвом також обіймає посаду генпрокурора, подасть касаційну скаргу до Верховного суду країни, повідомляє BBC News.

Зебро підкреслив, що покривати людину, якій інкримінується жорстоке злочин, — неприпустимо. Якщо Верховний суд Польщі постановить не видавати режисера, це рішення стане остаточним. В іншому випадку останнє слово залишиться за міністром юстиції.

Відмовити в екстрадиції Поланскі вирішив у жовтні 2015 року Краківський окружний суд. Міська прокуратура не стала оскаржувати постанову.

Кримінальне переслідування Поланскі, у якого польське та французьке громадянство, триває з 1977 року. У США кінематографіст звинувачується в сексуальних відносинах з Самантою Геймер, якій на той момент було 13 років. За даними прокурорів, режисер дав потерпілій шампанське і наркотики, після чого примусив до сексу.

В 1977 році режисер визнав себе винним. В рамках угоди з правосуддям він погодився на психіатричне обстеження в тюремному госпіталі. Однак у наступному році, не чекаючи остаточного вердикту, він втік із США, отримавши інформацію, що суддя, який слухав його справу, може скасувати угоду і відправити його у в'язницю на довгий термін. За американськими законами, у разі втечі винного принцип давності злочину на нього не поширюється.

01.06.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *