Живописі панорами розкривають велич української історії

Закарпатському обласному художньому музеї ім. Бокшая відкрилася виставка, яку присвятили історії виникнення, розвитку та жанровому розмаїттю панорамного живопису. Експозиція розміщена в чотирьох залах музею і складається з інформаційних стендів, фрагментів робіт із Трансильванської Панорами, а також відеоматеріалів про Панораму Фести.

Панорама в живописі – це монументальна картина, яка створює ілюзію реальності та розкриває всеосяжний погляд на природній ландшафт, військову сутичку або визначну історичну подію, мальовничий фон якої поєднується з реальними предметами першого плану, розміщеними біля картини. Вперше слово «панорама» ввів ірландський художник Robert Barker в 1792 році, щоб описати свою картину «Единбург», показану на циліндричній поверхні.  Зазвичай над кожною панорамою працювала ціла команда художників, кожен із яких спеціалізувався на певних жанрах у мистецтві. Так, над Панорамою Фести, історію якої експоновано в музеї Бокшая, працювало більше десяти художників. Живописці навіть приїжджали на Закарпаття у 1893 році, щоб відтворити на картині ландшафт навколо Ужгорода та Мукачева в долині річки Латориця.

Трансильванська Панорама 1897 року, відома також як Битва під Сібіу, представлена 8 фрагментами картини в третьому залі музею. Ця робота, яку виконав уродженець Львова Ян Стика, була замовлена угорцями у художника з нагоди 50-ти річчя Весни Народів. На картині описується історична подія, що відбулася 11 березня 1848 року, а саме – переможний бій, під час якого союзницька армія угорців, поляків та трансильванців завдала поразки росіянам. Картина була написана у Львові олією на полотні завдовжки 120 метрів і заввишки 15 метрів. 

В Україні наразі збереглися такі панорами: «Битва під Грюнвальдом», музей зброї Арсенал, Львів; «Оборона Севастополя 1854 –1855 років», музей-панорама, Севастополь; «Звільнення Проскурова», музей-панорама, Хмельницький. Оглянути експозицію можна до 18 травня 2018 року.

16.03.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *