Виставку "однієї вулиці" проведуть у Рівному

23 травня 2017, о 12.00, у Рівненському краєзнавчому музеї відкривається виставка «Рівне. Стара В’язнична».  Рівненські краєзнавці декілька років тому започаткували музейний проект «Виставка однієї вулиці».  «Героями» музейних експозицій стали старі рівненські вулиці: Шевченка, С.Петлюри, 16 Липня.

Вулиця, яка нині носить ім’я Пушкіна, відома з ХІХ ст., як В’язнична, бо саме тоді на східній околиці Рівного була споруджена одна з найвищих будов міста – в’язниця.   В’язниця не змінювала свого призначення до середини ХХ ст.  Особливо страшні події пов’язані з цією спорудою в період німецької окупації Рівного 1941-1944 рр. та часу розміщення там радянської в’язниці. Тисячі невинних людей, наших земляків-патріотів зазнали  страшних тортур, тисячі в’язнів були жорстоко знищені. Після закриття в’язниці, яка  після розбудови міста опинилася практично в його центрі, там  обладнали  швейну фабрику. Нині ж на місці катівні нові власники розмістили торгово-розважальний центр.

В кінці ХІХ ст. поруч з в’язницею почали з’являтись житлові будинки і однією  із перших новобудов став досить пристойний 2-поверховий будинок родини Подобедів, який у вже зміненому вигляді, зберігся до сьогодні. Найбільш відомий нащадок цієї родини – Борис Квашенко був відомим у Рівному лікарем. На виставці експонується великий документальний архів і особисті речі  родини Подобедів-Квашенків.

На почату ХХ ст. власник міста князь Любомирський надав великій родині містян Дзіваків ділянки землі на В’язничній вулиці взамін на їх наділи в межах парку.  Брати Дзіваки побудували на цій вулиці декілька власних будинків.  Це була родина українських патріотів, які зазнали жорстоких репресій від радянської влади у післявоєнні роки.

Одним із старих історичних будинків є частина сучасного приміщення Рівненського міського відділу УМВС (вул. Пушкіна, 4), що належав Рівненській жіночій гімназії, а до його спорудження долучився відомий волинський меценат барон Ф. Штейнгель.

Свою  цікаву історію має і  приміщення сучасної  ЗОШ № 15, яка на початку зводилась для Рівненської приватної української гімназії.

Старожили Рівного пам’ятають, що саме на цій  вулиці знаходилась лютеранська церква – кірха, прихожанами якої була німецька громада Рівного. Кірха в радянський час була перетворена на кінотеатр, а нині на її місці споруджена багатоповерхівка. Про лютеранську церкву нагадує меморіальна дошка, що встановлена на новій будові.

На виставці зібрані десятки нових цікавих фотографій, документів, а також особисті речі мешканців вулиці.  Більшість  раритетів експонуються вперше.

Знайомство з  виставкою «Стара В’язнична»  – це подорож в минуле нашого міста, це початок більш глибокого дослідження маловідомих сторінок рівненської історії, це акцентування уваги на проблемах збереження історико-архітектурної спадщини краю.

23.05.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *