Виставки червня: куди піти у Києві, Львові та Дніпрі — вибір редакції

"Зранку було дуже холодно і світило неймовірно яскраве сонце"

Муніципальний мистецький центр, Львів, 18 травня―18 червня

В основі виставки — соціологічне дослідження для проєкту WARPATH.24.02. створене правозахисничою організацією Fight For Right щодо досвіду евакуації та проживання війни людьми з інвалідністю.

Мультмедійна виставка рефлексує на тему вимушеної евакуації та розкриває її через історії та досвіди людей з інвалідністю. Наскрізним образом став образ потягу та вагонів "Укрзалізниці", а також втрата дому.

Серед представлених робіт — твори Євгена Арлова, Кирила Коваленка, Анатолія Татаренка та Миро Клочко, Сашка Протяга, Даші Подольцевої.

Кураторкою виставки стала Олександра Набієва.

"Ти як?"

Український Дім, Київ, 1―25 червня

Виставка показує зріз мистецтва воєнного стану та показує близько 500 художніх робіт ста авторів, авторок та колективів. Експозиція представлена на всіх п'яти поверхах Українського Дому, деякі роботи також розташовані на вулиці. Роботи супроводжуються кураторськими та щоденниковими текстами про вразливість, упевненість, сумнів, щоденне проживання війни, роль мистецтва тощо.

Повна назва виставки "Ти як? Ти як, глядачу_ко? Ти як, художнику_це? Ти як, мистецтво? Світе, ти як взагалі?". Таким чином автори виставки хотіли підкреслити ще й те, що художники так само переживають воєнні події, відчувають страх чи тривогу, крихкість, любов та лють.

Її кураторами стали Єгор Анцигін, Ольга Балашова, Галина Глеба, Юлія Карпець, Анна-Марія Кучеренко, Катерина Лібкінд, Тетяна Лисун, Олександр Соловйов. Кураторками дискусійної програми стали Оксана Довгополова та Катерина Семенюк з платформи культури памʼяті Минуле / Майбутнє / Мистецтво.

"Дні, Дні"

Хлібня Софії Київської, Київ, 2 червня―3 липня

Назва виставки та кураторський текст інспіровані "Словником війни" Остапа Сливинського. Сама виставка торкається теми щоденного життя та ритуалів під час війни.

Куратором виставки став художник Станіслав Туріна, він пояснює:

"Перед тим, як зрозуміти цю виставку, її доведеться відчути. Як саме її, виставку, можна побачити? У дечому це система дзеркал, розкиданих по експозиції, щось в цьому є про наші дні, про пошуки відгуку, співрозмовника, підтримки. На цій виставці не обійдеться без "творів-каміння". Це будуть роботи з специфічною густиною, які вмикають нашу увагу. Це буде цікава виставка, для якої важливо, що скажете про неї Ви, глядач і глядачка".

Художники, чиї роботи можна побачити на виставці: Тіберій Сільваші, Люся Іванова, Павло Ковач молодший, Дарія Кузьмич, Лада Наконечна, Добриня Іванов, Ярослав Футимський, Олексадр Єльцин, Ася Красільнікова, Євген Голубєнцев, Аркадій Штипель, Богдана Давидюк, Олександр Суровц'ов, Ірина Голобородько, Мар'яна Клочко, Руслан Тремба і Віра Мінайлова, Understructures, Костянтин Смолянінов, Василь Димид, Ліза Білецька.

"Фонтан виснаження" (персональна виставка Павла Макова)

Музей Богдана та Варвари Ханенків, Київ, 4 червня―30 липня

Проєкт "Фонтан виснаження" представляє українському глядачеві експозицію, представлену минулого року на Венеційській бієнале мистецтва 2022 року.

Робота "Фонтан виснаження" (1994) є одним з важливих творів історії сучасного мистецтва. Востаннє його діюча версія була експонована в Україні 30 років тому.

Кураторами проєкту стали Марія Ланько, Лізавета Герман, Борис Філоненко.

Окрім інсталяції з воронок, проєкт включає малюнки, офорти, книжки і незакінчених моделей до першого завершеного варіанту з поданою всередину водою на 59-й Венеційській бієнале у 2022 році.

"Представлений у Павільйоні України в Венеції, Фонтан виступав як образ виснаження на екологічному, політичному та культурному рівнях і відповідав на водні ритми Венеції, міста, яке йде під воду і оприявнює перебіг нового кліматичного режиму. Сьогодні "Фонтан виснаження" став твором, чутливим водночас до питань обмеженості ресурсів та до персональних історій виснаження, та разом з тим свідчить про глобальне виснаження людства в сучасному світі", ― зауважують куратори та організатори виставки.

"Хай довга. Дорога. Веде. До. Сходів у. Небі"

DCCC, Дніпро (у співраці з чеською галереєю PLATO Ostrava), 8 червня―8 серпня

Виставка рефлексує воєнну сучасність та пропонує думки про майбутнє України. Кураторами виставки стали мистецтвознавиця Мілена Хомченко, художниця Юлія Кривич та художник і куратор Клеменс Пул.

Клеменс Пул відомий своєю співпрацею із Фондом "Ізоляція" і зокрема проєктом On Vacation ― акцією, що проводилася в межах Венеційської бієнале 2015 року, коли всім охочим пропонували вдягнути костюм, що імітував російську воєнну форму із надписом англійською "у відпустці" ― так пропонували нагадати про анексію Криму та окупацію Донбасі росіянами, які, за словами керівників Росії, були у відпустці.

Серед представлених робіт: вірші Анни Сапон, відеороботи Ксенії Гнилицької, Богдана Бунчака, твори Ларіона Лозового, Жені Степаненка, Beauty Studio, Дар’ї Лук’яненко, Сашка Протяга, Тараса Гембіка і Влад(и), Вікторії Тимонової, Діани та Заміни Халілової. У всіх роботах відображається індивідуальний досвід проживання війни, тривог, крихкості світу, віри та релігії, досвіду життя квір-людей у часи потрясінь тощо.

05.06.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *