Виставка "Атлас хвиль" відкриває діалог про стан людини

25 квітня в Музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва» відкривається виставка «Атлас хвиль» молодого українського художника Іллі Мамонька. Художник запрошує глядача до діалогу про стан людини як реальної особистості і як метафізичного тіла, що звільнене від проблем матеріального світу.
  Експозиція складається з 30-ти робіт, які автор створив впродовж останніх двох років. Полотна відображають трансформацію соціальних явищ: від яскраво виражених ідеалістичних до розмитих і узагальнюючих, що властиві кожному з нас в моменти вагань та сумнівів.

  «Для мене творчість – це безцінна можливість пояснити, показати те, що я відчуваю. Я можу дозволити собі грати зі своєю свідомістю, щоб відчувати себе так, як хочу саме в цю хвилину. Це так званий мій чистий потік з почуттів, емоцій та думок. Адже я маю можливість показати, що відбувається у мене в голові в моменти творчого осяяння. Усвідомлення цього приносить мені відчуття величезного задоволення і насолоди. Не кожному щастить поглянути на свій внутрішній світ, усвідомити свої справжні, а не продиктовані матеріальним суспільством бар'єри і переживання, щоб потім почати долати їх», – пояснює автор.

 Ілля Мамонько віддає перевагу зображенню на своїх полотнах людей, особливо їхніх облич. Саме обличчя є відображенням неосяжних речей, таких як життєвий досвід, емоції, почуття і також дуже конкретних: історичні та культурологічні коріння, генетичний код, закладений у кожному з народження, а може й задовго до нього.

 Спроба розібратись у всіх життєвих циклах  спровокувала створення серії картин, представлених в рамках цієї експозиції як своєрідний експеримент, спроба роздивитись і донести до глядача шокуючу таємницю. Вибір відтінків чорного і сірого обумовлений бажанням досягти найкращого візуального ефекту в деталях гри монохрому. У виробленні власної стилістики Ілля не боїться експериментувати з новими техніками малювання, вдаючись як до постулатів класичної школи, так і до розмашистої інтерпретації сучасників.

Про художника:

 Ілля Мамонько живе і працює в Києві, але натхнення шукає у всіх куточках планети Земля. У 2008 році закінчив Київський національний університет будівництва і архітектури за спеціальністю архітектор. У 2005 році закінчив курси арт-дизайну в «Central Saint Martins College of Art & Design», де познайомився з провідними представниками англійської художньої школи.  Повернувшись до України, застосував отриманні знання, створивши проекти архітектурного середовища. Пізніше отримав ступінь магістра в міланській школі IED (Istituto Europeo di Design). 

 

20.04.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *