В Ужгороді стартувала виставка лауреатів молодіжного конкурсу з живопису "Срібний мольберт"

13 жовтня 2017 року в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка робіт лауреатів студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт» Анастасії Мітікової та Петра Грицюка. 

Молоді художники були учасниками другого Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт», який проходив в Ужгороді у квітні цього року, і отримали спеціальну премію від куратора арт-резиденції «Великий Перевіз» Тамари Бабак – можливість упродовж 10 днів жити й творити на території мистецького закладу.

На виставці, організованій Олександром і Тамарою Бабаками спільно з культурно-мистецькою фундацією BrovdiArt у рамках Відкритого студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт» ІІІ, представлені близько двох десятків робіт, виконаних лауреатами саме під час перебування на Полтавщині.

срібний мольберт виставка 3

Як відзначив під час відкриття виставки художник, співзасновник арт-резиденції Олександр Бабак, молода художниця Настя Мітікова тяжіє до натурного письма, прекрасно відчуває композицію і відтворює побачене. «ПетроГрицюк, натомість, мислить авангардними категоріями, у нього своє бачення, але в роботах відчувається дух того місця, де він малює. Те, що художники такі різні, дуже збагачує виставку», – додав О. Бабак.

Куратор і співзасновник арт-резиденції, художникТамара Бабак вирішила робити виставку робіт молодих художників ще тоді, коли вонижили й працювали в арт-резиденції: «У мене визріла ця ідея ще тоді, коли Настя й Петро малювали у «Великому Перевозі», мені хотілося експозицією картин цих молодих людей надихнути і мотивувати майбутніх учасників «Срібного мольберта». Петро, зі слів куратора, був такий заряджений, що й після повернення з арт-резиденції продовжував творити, і на виставці вже представлені роботи, написані у Львові, але просякнуті духом «Великого Перевозу». «Такий конкурс, як «Срібний мольберт», – це прекрасна можливість розвитку молодих митців, і це дуже необхідно сьогодні», – додала пані Тамара.

срібний мольберт виставка 1

Анастасія Мітікова під час відкриття виставки відзначила, що й досі перебуває під враженням від тих живописних пейзажів, які спостерігала на Полтавщині. Для неї – митця пленерного типу – атмосфера «Великого Перевозу» і той дух творчості, які панують у арт-резиденції завдяки засновникам, стали ковтком нового творчого натхнення. 

Петро Грицюк, у свою чергу, додав, що завдяки «Великому Перевозу» написав серію робіт, в яких передав емоції, що вирували в ньому кожного дня перебування в арт-резиденції: «Я щиро вдячний організаторам конкурсу «Срібний мольберт», а такожОлександру і Тамарі Бабакам за все, що вони для нас зробили. Тепер ми точно стали більш упевненими, і це дуже важливо для руху вперед».

срібний мольберт виставка

Зі слів Тамари та Олександра Бабаків, вони й цього разу (вже завтра під час церемонії визначення переможців Відкритого студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт») планують відібрати кількох претендентів, щоб вони після напружених конкурсних днів відпочили й змогли відчути дух простору та написати нові твори. 

 

15.10.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *