В Чикаго покажуть роботи 40 сучасних українських графіків

З 12 жовтня до 16 грудня 2018 року в Українському Інституті Модерного Мистецтва у Чикаго відбудеться виставка Contemporary Ukrainian Graphics at the Turn of XX/XXI Century (Сучасні українські графіки на зламі ХХ/ХХІ століть), яка представить роботи сучасних українських графіків переважно за період незалежності України. Проект проходитиме за сприяння Міністерства закордонних справ УкраїниГенерального Консульства України в Чикаго та ГО Скульптурний цех.

В центрі уваги проекту Contemporary Ukrainian Graphics at the Turn of XX/XXI Century – розмаїття української друкованої графіки за її засобами виразності, графічними техніками та сюжетністю. Місія проекту – популяризація закордоном сучасного графічного мистецтва України, що є одним з найпотужніших та найбільш цілісних феноменів, його лаконічної, тонкої, абстрактної мови, демонстрація його трансформації за останні 40 років – у переломну та визначальну для України добу. Проект представляє, фактично, три генерації графіків з окремих мистецьких осередків, які не лише перейняли традицію попередньої епохи, а й сформували власну унікальну мистецьку мову. За словами куратора проекту Катерини Підгайної: «Графіка була й залишається одним з найскладніших видів мистецтва за технікою створення та способом сприйняття, оголює мистецький хист безапеляційно, не залишаючи місця маніпуляціям та імітаціям».

 

Альбіна Ялоза. Купуй українське полотно. Акрил, лінорит, 2012

 

Проект представляє роботи митців основних графічних центрів – Києва, Львова та Харкова, які сформувались під впливом багатьох культурних, геополітичних, соціальних важилів, а також роботи представників інших мистецьких осередків, у яких формувалися власні погляди та знаходила самобутній розвиток графіка. Безперечно територіальні обумовленості не виключають новаторства або рішення чисто формальних завдань окремими представниками кожної зі «шкіл».

 

В рамках експозиції будуть представлені роботи: Олександра Аксініна, Костянтина Антюхіна, Катерини Бруєвич, Аліси Гоц, Валерія Дем’янішина, Олега Денисенко, Сергія Іванова, Костянтина Каліновича, Ірини Каленік, Ярослава Качмара, Тараса Коблюка, Олексія Коваля, Віталія Кравця, Михайла Красника, Олени Кудинової, Ольги Кузури, Віталія Кулікова, Павла Макова, Наталії Мироненко, Богдана Піліпушко, Романа Романішина, Ніни Савенко, Юрія Савтера, Василя Савченко, Сергія Савченко, Богдана Сороки, Оксани Стратійчук, Анни Ходькової, Сергія Храпова, Юрія Чаришнікова, Альбіни Ялози, Христини Ярош.

 

Павло Маков. Хрестики-нулики ІІ, (або дорослі ігри на чорному). Графітний олівець, багаторазове інтагліо, акрил, папір, 2016 

 

Незважаючи на приналежність до певної мистецької «школи» та поглядів, митці різних осередків продовжують працювати в багатьох техніках, як у класичному офорті, так і в техніках акватинти, лінориту, літографії, мецо-тинто, монотипії, сухої голки, використовують авторські техніки або ж «нові» для українського мистецтва, наприклад японську техніку мокуліто. Також, у якості матеріалу та простору для графічних рішень виступає не тільки папір, але й тканина, метал, дерево. Сьогодні графічна робота часто стає стартом для подальшого її життя та функціонування, знаходячи перевтілення у сценографії, анімації, відеоарті та ін., що також можна буде прослідкувати в рамках виставки. 

16.09.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *