У Мукачівському замку стартувала виставка відомої художниці Беати Куркуль

29 липня Мукачівському замку "Паланок" на Закарпатті урочисто відкрили виставку робіт "Кордон" литовської художниці Беати Куркуль, присвячену українським прикордонникам, повідомляє кореспондент УНН. 

Запросили відому художницю до Закарпаття прикордонники Мукачівського загону Держприкордонслужби України. Близько тридцяти робіт у техніці комп′ютерної графіки, які широко відомі і розтиражовані як в Україні, так і за кордоном, експонуватимуться у галереї замку протягом двох тижнів.

"Я вперше на Закарпатті, і це моя перша виставка у замку. Свого часу я почала малювати українських військових, аби підтримати їх у важкі часи війни на сході України. А ось визнання і запрошення на виставки – це для мене несподіванка. Усі мої картини – це реальні військові і реальні історії. На жаль, декого із зображених на полотнах вже немає серед нас. Я не вважаю, що роблю щось геніальне. Просто виконую свій борг перед державою. І хоч я є громадянкою Литви, але з 2008 року мешкаю в Україні. Хтось захищає країну зі зброєю у руках, хтось влонтерить, працює у тилу, а у когось у руках пензлі", – розповіла кореспонденту УНН авторка робіт.

Беата Куркуль намалювала на військову тематику близько 70 картин, більшість яких відомі глядачам, особливо у мережі Інтернет, зокрема вони є популярними зображеннями у соціальних мережах. Одна з найбільш відомих картин художниці – полотно "Таткова доця", де зображений прикордонник з дитиною.

"На картині зображений реальний прикордонник зі своєю донькою. Це військовий, яким ми з чоловіком опікувалися як волонтери. Ми познайомилися, коли він із пораненням перебував у військовому шпиталі ДПСУ. Щоб підняти військовому настрій, я запропонувала намалювати його портрет, натомість він попросив зобразити його донечку. Зараз дівчинці близько п′яти років, а з її татом ми стали хорошими друзями", – розповіла Беата Куркуль.

"Героями картин художниці стають прості військові, про яких мало хто знає. Більшість із них – це прикордонники. «Я принципово не малюю високих чиновників. І ще один принцип – мої картини не повинні викликати злість та агресію. Часто сюжети на полотнах – це фото та історії, які мені надсилають військові. Я обов′язково погоджую усі деталі з авторами ідеї, військовими-прикордонниками та питаю думку свого чоловіка. В цілому, мої роботи розраховані на тих, хто розуміє, що зараз відбувається в Україні", – додала художниця.

Усі роботи жінка виконує у техніці комп′ютерної графіки 2D.

"Мої інструменти – це графічний планшет і електронне перо, а ще маса програмного забезпечення, яке імітує більшість художніх технік", – зазначає авторка робіт.

Поза творчістю Беата Куркуль працює художником-дизайнером комп′ютерних ігор. З початком військових дій на Донбасі вона допомагала своєму чоловікові-волонтеру, а згодом частину підопічних взяла на себе. Картини авторки експонувалися у багатьох містах України, дипломатичних установах за кордоном, у шпиталях, безпосередньо у зоні АТО. Сьогодні під час відкриття експозиції прикордонники Мукачівського прикордонного загону розгорнули на подвір′ї замку "Паланок" виставку військової техніки, яку використовують для охорони та захисту держкордону України.

Зокрема, усі охочі могли побачити рухомий програмно-технічний комплекс автоматизації прикордонного контролю, мобільний автоматизований комплекс для виявлення радіоактивних речовин і ядерних матеріалів, пасажирську та вантажну спецтехніку, квадроцикли та мотоцикли для патрулювання кордону.

30.07.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *