У Львові створили унікальний мистецький проект, який не має аналогів в Україні

Ще п'ять робіт барокового скульптора Йогана Пінзеля презентували у вигляді тривимірних моделей. Для цього використовували інноваційні методи фотограмметрії, 3D-сканування, віртуальної та доповненої реальності. Наразі в Україні не існує аналогів Pinsel.AR.

Над проектом працювали львівська організація "Мистецька рада "Діалог" і освітня онлайн-платформа Wise Cow. Мета Pinsel.AR – популяризація не тільки спадщини Пінзеля, а й збереження та актуалізація культурної спадщини загалом, пише "Culture Bridges".

Так, завдяки гранту Culture Bridges, створено п'ять тривимірних високоточних моделей майстра Пінзеля, запущено сайт проекту та записано відеолекторій про творчість митця.

Проект Pinsel.AR // Culture Bridges

Для українського культурного простору використання новітніх інструментів доповненої реальності – заняття поки не буденне. А от в Європі така практика є доволі популярною – музеї працюють над оцифровуванням своїх колекцій, а додатки з використанням AR застосовують у мистецьких проектах.

Проект Pinsel.AR // Culture Bridges

"Для створення віртуальної галереї ми відсканували кожну скульптуру з 25 точок на різних рівнях та відстанях і зробили близько 36 тисяч фотографій. Загалом сканування однієї скульптури в середньому зайняло дванадцять годин. Після чого ми обробили відсканований матеріал та фотодані, змоделювали скульптури у 3D та адаптували їх для використання у віртуальному просторі. 3D-моделі будуть доступні в мобільних додатках, завдяки яким можливо робити віртуальні експозиції, коли відвідувачі наводять смартфон на маркери і бачать скульптури", – розповів керівник проекту Григорій Семенчук. 

Йоган Пінзель працював на території України в середині 18-го століття і фактично є засновником Львівської школи скульпторів.

Пінзель — прозорливо кінематографічний скульптор, мізансцени його композицій вражають своїм рухом, динамікою,
– зауважив дослідник і реставратор Олег Рибчинський.


Тривимірна модель роботи Пінзеля // Culture Bridges

Як оцифровували скульптури Пінзеля: відео 

Переглянути оцифровану колекцію робіт Пінзеля у рамках проекту Pinsel.AR можна тут.  

17.07.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *