У Львові презентували монографію Петра Грегорійчука

У Національному музеї ім. Шептицького відбулася презентація альбому-монографії під назвою «Петро Грегорійчук. Живопис. Графіка (1914 - 1990)». На заході розповіли про життєвий та творчий шлях українського художника Петра Грегорійчука. Він присвятив своє життя станковому живопису, графіці, також монументально-декоративному мистецтву та дерев'яній скульптурі. А представлений публіці альбом-монографія – перше повне видання, в якому показано багатогранний творчий доробок мистця.

Протягом усього життя Грегорійчук не зупинявся на досягнутому, вдосконалюючи свої вміння та навички. Працював плідно й одержимо п’ять десятків років. У творчості завжди прагнув універсалізму – звертався до різних жанрів, і це пейзажі, натюрморти, психологічні портрети, побутова картина, полотна на історичну тематику. Присутні у роботах і релігійні мотиви.



Особливістю картин художника є насичена та вишукана колористична палітра, і саме за цією ознакою Петра Грегорійчука вважають типовим представником львівської школи малярства, що орієнтована на західноєвропейські традиції та відома своєю особливою, тонкою, культурою кольору. Майстер був активним у виставковій діяльності й в Україні, і за кордоном. Сьогодні у збірці Національного музею зберігається 30 полотен Грегорійчука



«Петро Грегорійчук дивився на світ примруженим оком, використовуючи для передачі своїх спостережень олівець та пензель. Творення було для нього необхідністю – як дихання для підтримання життя, тому художник не розлучався із записником, зарисовуючи все, що привертало його увагу», – говорили мистецтвознавці.

02.06.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *