У КИЇВСЬКОМУ ЦЕНТРІ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА М17 ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА, ЯКА ПОКАЗУЄ НАСЛІДКИ РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ В УКРАЇНІ

Виставка також розкриває українське бачення свободи.

Можна припустити, що агресор, починаючи війну, розраховував на те, що українським художникам, музикантам, діячам кіно та письменникам буде не до творчості. Проте все вийшло навпаки - війна призвела до піднесення національної самосвідомості, в тому числі у художній формі.

Так, на початку червня у київському Центрі сучасного мистецтва М17 відбулося відкриття другого етапу проекту «Концентрація волі» у рамках XV платформи культурних ініціатив «Нові напрямки», на якому побувало близько 600 гостей. Як розповідають організатори, перший етап проекту відбувся у Київському Інституті проблем сучасного, зараз він триває у Центрі сучасного мистецтва М17, після чого виставка "переїде" до Національної академії мистецтв України.

В експозиції в ЦСМ М17 представлені твори 49 художників: відео-арт, фотографія, інсталяція з уламків військового обладнання, арт-об'єкти, графіка, живопис та скульптура. «Для нас важливо, що поновлення діяльності М17 ми розпочинаємо саме з цього виставкового проекту, який поєднує три інституції, та відображає бачення прояву свободи під час турбулентних історичних часів. Протягом останнього року мистецтво дозволяло певною мірою "вижити": постійно ставало терапевтичною практикою як для художників, так і для поціновувачів мистецтва. Художники відіграли та продовжують відігравати важливу роль, адже вони підтримують моральний дух нації та об'єднують людей», - каже директорка ЦСМ М17 Наталія Шпітковська.

За словами куратора проекту «Концентрація волі» Андрія Сидоренка, під час його створення стало видно, що це момент єднання людей, які готові підтримати українське мистецтво під час війни. «Ми відкриваємо сьогодні другу частину проекту «Концентрація волі» у М17 з вірою в майбутнє і сподіваємось, що кожен з відвідувачів знайде на виставці щось своє, що дасть силу жити тут і зараз», - каже ще один куратор проекту Ірина Яцик.

Ось як пояснив свою представлену на виставці роботу один із її учасників художник Михайло Рай: «Період окупації в Херсоні, під час якого було створено мій «Щоденник окупації», змінив мене зсередини, і я усвідомив багато чого. Цей проект про концентрацію волі, про те, що саме воля та віра допомогли нам триматися – не тільки мені та моїй дружині, а й усім херсоняцям, які чекали визволення».

Ще один учасник експозиції, відомий український художник Віктор Сидоренко зазначив: «Те, що було рідним із дитинства для сотень тисяч українців, зруйновано, перетворено на зону відчуження, де лише руїни та попіл. Єдине, що тримає – це героїзм. Люди, які безстрашно дивляться в обличчя темряви».

 

07.06.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *