Надзвичайна виставка сучасного мистецтва триває у Херсоні

14 листопада, відбулося відкриття неабиякої виставки «Арт Цех», на якій протягом кількох днів представлені роботи як місцевих художників, так і талановитих гостей Херсона. Триватиме культурний захід до кінця тижня. Особливість «Арт Цех» полягає в тому, що формат його дозволяє стати не тільки глядачем, а й творцем свого, аматорського, мистецтва. Організатором виступає місцева арт команда Lampochka Studio, студенти ХНТУ та адміністрація ТРЦ «Фабрика», де безпосередньо і проходить захід. Про те, що ж це за подія «Херсонським вістям» розповідає координатор проекту Сергій Ромашко.
«Ідея виникла, коли з'явилася усвідомлення, що в Херсоні є, що показувати. Я не людина мистецтвf, не художник, але у Lampochka Studio виникають ідеї. Це можуть бути різні сфери - курортний, культурний, спортивний відпочинок. Була ідея у ТРЦ «Фабрика» зробити соціальну виставку. Ми подумали і запропонували свій варіант - і ось результат. Метою було долучити всіх художників. Показати їх ще раз, зробити комплімент, створити ефект «ВАУ». Думаю, що це вийшло.
Також нашим гостям вирішили запропонувати нестандартний формат. Додати трохи гарної музики, розбавити нудні осінні вечори творчістю і теплом. Фінальна ідея «Арт Цех» - долучити обивателя до творчості".

виставкахерсон1

Виставка «Арт Цех», дійсно, дуже незвичайна. Великі і яскраві кульки-світильники, безліч інсталяцій з дерева, металу, текстилю. На одній стіні вміщаються фотоколажі, сюрреалістичні картини і класичні пейзажі або натюрморти. Учасниками виставки стали відомі нашим читачам художники - Костянтин Терещенко та Анастасія Чібіцева, колись арт-група «Вакцинація», а також Наталія Дяченко, Олена Косарєва і Наталя Труфакіна. 
Художниця Анастасія Чібіцева пояснює, що на виставці представлені її колажі з журнальних вирізок. У Херсоні дівчина виставляє їх вперше, хоча створені вони ще в 2014 / 15 роках. Влітку цього року роботи Анастасії пройшли відбір і експонувалися в культ просторі Акт на Арт-Заводі «Платформа» в Києві.

Анастасія додала: «Дуже хочеться відзначити організаторів виставки "Арт Цех" та Lampochka Studio, приємно зустрічати людей, у яких є ентузіазм і бажання робити такі заходи! І це чи не вперше, коли організаторами була надана допомога в доставці робіт, в самостійному грамотному розвісити. За такий підхід дуже вдячні і з задоволенням будемо брати участь в їхніх заходах ще!"

На виставці «Арт Цех» представлено вісім робіт графіста Костянтина Терещенко, серед яких і бачимо картину «Бесіда». «Тут зображена реальна історія - власні спостереження. На картині - Чешка, моя улюблена жінка. Точніше дві її межі. Вона розмовляє сама з собою - зі своїм его. У цій бесіді вирішуються дуже серйозні питання», - жартує Костянтин і далі продовжує розповідь про те, що подібні ситуації в житті кожної людини складаються дуже часто.

«Деякі цим бесідам приділяють величезну увагу, а інші - пропускають повз і не надають ніякого значення. Ось моя картина про це. Що ж стосується питань, які людина ставить перед собою, то це часто залишається з ним. Наше «его» багато в чому диктує нам, як чинити в тій чи іншій ситуації », - підсумував Костянтин.

Костянтин також наголосив на важливості подібних виставок і додав, що, незважаючи на велику кількість робіт херсонських талантів, все-таки хотілося б бачити картини  інших «сильних» місцевих художників Жуковського, Печерського, Толстих, Машницького.

Художник Сергій Сірко розповідає, що на захід його запросили координатори Lampochka Studio. Ну він і не відмовився і ось вже вчора розповідав про 13 своїх роботах: «Чому саме така кількість, не можу відповісти, але радий, що виставляюся. Тут розміщені картини з серії про самодослідження і самокопання».

виставка сергей серко

За словами Сергія, експонуватися на такому заході і з іншими художниками - хороший досвід. «Групові виставки - завжди цікавіше. Ну це моя думка, тому що для людей без художньої освіти познайомитися з «великою кількістю мистецтва» важливо. Це допомагає херсонцям дізнаватися про місцевих авторів і вгадувати їх стиль », - додав неабиякий художник.

За словами Сергія, особливу увагу при перегляді експозиції варто приділити роботам Костянтина Терещенко та Валерія Кописова. «Їх стиль мене дуже дивує останнім часом. У Валери представлена ​​серія робіт в новій техніці. А у Кості - особливий містичний стиль. Показати людям їх творчість - це «ВАУ!», - пояснює Серко.

виставка серко

За підсумком розмови Сергій додав, що «Арт Цех» - унікальне для нашого міста явище і висловив своєї захват. «Хтось почав цікавитися місцевими художниками і це прекрасно. Я думаю, що для Херсона це важлива і вільна подія. Тут можуть побачити скандальні роботи, серед яких і мої ... », - підсумував Серко.

Художники Маріанна Таріш і Валерій Кописов практично в один голос висловили тільки позитивну думку про захід.

На виставці «Арт Цех» представлені 10 робіт Маріанни Таріш різного періоду, починаючи від найперших полотен, закінчуючи тими, що були створені за останній рік. «Для мене, як для художниці це дуже важливо, тому що мої перші роботи практично ніде не виставлялися. Найчастіше автор показує нові картини, а старі залишаються без уваги. І те, що я можу поділитися своєю ранньою творчістю, звичайно, ж радує. Дуже надихає, що організатори зібрали різні за стилем, тематикою і текстурою роботи. Та ще й в такій кількості. Задоволена, що можу бути частиною такої події ».

виставка мариана

На питання, яку картину особливо рекомендують розглянути, Маріанна відповідає: «На "Арт Цех" - багато моїх "ботанічних" робіт, але одну зазначу окремо. Картина була написана в 2012 році і називається «Коріння триєдності». Там зображена наша колись активна і яскрава арт-група «Вакцинація» - Я, Валера Кописов і Сергій Сірко. Свого часу ми багато малювали разом - у нас була єдина сила і мета. І ось на цій картині зображений стовбур дерева, що проростає нашими силуетами, енергетичними галузями. Ця робота виставляється вдруге і вона дуже особлива».

Далі в діалог вклинився Валерій,  про роботи якого раніше зазначив Сергій Сірко. «На "Арт Цех" відібрали 12 моїх картин. Що ж стосується стилю, то близько чотирьох років працював в техніці «думки вголос». Я повністю записував свої думки, а далі переносив записи на «дерево». Ці картини незрозумілі суспільству - це дуже сучасне мистецтво. Його не тільки в Херсоні не приймають, але і в Україні. В цьому році почав працювати простіше ... акрил, полотно і з зрозумілими сюжетами. На них зображена природа, але вся родзинка полягає в тому, що в них вкладається поняття ілюзорності світу. В один момент, коли ми дивимося на природу, трапляється «глюк». Ось я і постарався відтворити «мистецтво помилки» - «ґлітч-арт», коли текстури пливуть », - ділиться творчими секретами Валерій.

Особливість стилю художника полягає і в тому, що його картини - це цілі інсталяції. «У мене представлені ​​на виставці і рельєфні роботи. Картина «Обмін шкурами» ... ящірка змінює свою шкіру. Багато хто може подумати, що там дві ящірка, але насправді там одна тварина і його оболонка. На тлі - українська «мазанка». Ця ящірка символізує страх людей, що заповзає однією лапою в будинок, непомітно. Там також звисає відро над колодязем. Можна розглядати і розглядати: деталей вистачає. Цікаво ще й те, що при різному освітленні, робота змінюється », - додав Валерій.

Художник також акцентував увагу на важливості зазначеної події і зазначив формат заходу.

«Херсонським художникам дуже потрібна підтримка - важко залишатися без уваги і не мати можливості виставлятися. Довгий час ми організовували виставки своїми силами, але Ви розумієте, що не можна порівнювати масштаби «квартирники» і «Арт Цехи». Ми активні і хочемо ділитися тим, що в нас горить. У нас багато інформації: виставки можна робити хоча щотижня», - підсумував Валерій.

18.11.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *