«Лестерський кодекс» Леонардо да Вінчі представлять в галереї Уффіці

Білл Гейтс оголосив про те, що надасть рідкісну серію наукових праць Леонардо да Вінчі - так званий «Лестерський кодекс» - для виставки в галереї Уффіці, яка запланована на осінь 2018 року. Засновник Microsoft придбав рукопис, яка століттями належала нащадкам першого графа Лестера, на торгах Christie's в 1994 році. Тоді Музею Хаммера, який продавав рукопис, дісталася рекордна сума в 30,8 млн доларів.
Майбутня виставка в галереї Уффіці присвячена 500-річчю від дня смерті Леонардо, який покинув цей світ -2 травня 1519 року.

За словами директора флорентійського музею Ейке Шмідта, він домагався дозволу на експонування трактату з 2015 року, коли Кодекс з Музею Мистецтв Сіетла дозволили перевезти на виставку в Інститут мистецтв Міннеаполіса. Виставка у Флоренції буде проходити з 29 жовтня 2018 року по 20 січня 2019 року. Крім Кодексу, на ній представлять малюнки Леонардо да Вінчі того ж періоду з музейних колекцій Італії та інших країн.
Нагадаємо, галереї Уффіці у Флоренції (комплекс Вазарі, палац Пітті і сади Боболі) відкрили офіційний веб-портал: співробітники обіцяють зробити доступною онлайн всю багату колекцію творів мистецтва. Частина зображень в високій якості вже є на сайті.

да винчи1


«Лестерський кодекс», він же «Трактат про воду, землю і небесні справи» - зошит наукових записів, зроблених Леонардо да Вінчі у Флоренції і Мілані в період з 1506 по 1510 рік. Зошит написана «дзеркальним» шрифтом - прочитати її можна тільки за допомогою дзеркала. Записи присвячені різним явищам, про природу яких розмірковував Леонардо: чому світиться Місяць, як і чому тече вода в річках, звідки беруться скам'янілості, з чого складаються мінерали і так далі. Зошит також містить велику кількість математичних розрахунків, діаграм і малюнків.
«Лестерским» кодекс був названий на честь Томаса Кокса, графа Лестерського, який купив манускрипт в 1717 році. У 1980 році зошит у спадкоємців Лестера викупив Арманд Хаммер, на честь якого робота да Вінчі деякий час називалася «Кодексом Хаммера». Після його смерті в 1994 році кодекс був виставлений на торги, в ході яких був придбаним засновником Microsoft Білом Гейтсом за $ 30,8 млн.

да винчи2

За його ініціативи «Лестерський кодекс» виставляється в різних музеях світу, з 2003 року він на постійній основі демонструється в Музеї Мистецтв Сіетла. Восени 2018 року відвідувачам галереї Уффіці випаде рідкісна удача поглянути на оригінальну працю великого Леонардо да Вінчі, який після більш ніж 20-річної перерви знову приїде на батьківщину свого автора, в Італію.

05.12.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *