"Філософія мистецтва Пабло Пікассо"

Завдяки зусиллям українських колекціонерів постала реальністю нова виставка в галереї європейського живопису «Євро-Арт» під назвою «Філософія мистецтва Пабло Пікассо», про це повідомляє "Євро-арт". Понад двадцять графічних і літографічних робіт авторства великого художника нині прикрашають центральний зал галереї. Оригінальністю експозиції є те, що на ній представлено 5 графічних творів, написаних рукою самого маестро і придбаних в одній із галерей Франції. А відкриває виставку літографія Сальвадора Далі «Портрет Пабло Пікассо».

Задум виставки з’явився декілька років тому, коли в галереї експонувалася виставка «Таємничі метаморфози: оригінальні літографії  Сальвадора Далі». Драйв, який отримали відвідувачі виставки, спонукав арт-групу «Євро-Арт» шукати нові можливості для ознайомлення культурно-мистецької спільноти міста із творчістю ще одного геніального  іспанського художника – Пабло Пікассо. Адже мистецтво минулого ХХ століття немислиме без цих двох неординарних величин – Далі і Пікассо. Будучи друзями і недругами одночасно, вони вплинули на художню культуру Європи і світу настільки потужно, що змінили в мистецтві і філософію, і його зміст та форми.

Пабло Пікассо у своїх художніх пошуках не лише представляє алгебру кубізму, а й дуже близько підходить до появи європейського експресіонізму. Активно шукає флуктуаційні відтінки психологічної виразності кольору, деформує усе, що можна деформувати і вивернути зсередини назовні, сміливо відкидає візуальну правдоподібність натури і створює свою філософію художніх образів: ємких, динамічних, суперечливих і непередбачуваних у своїх арт-наративах. Він діалогізує не стільки з уявним глядачем чи з художнім образом, що створює, скільки із самим собою. Йому не важить думка інших. Пабло Пікассо сам створює шокуючу думку для світу. Відаючи перевагу діалогу із самим собою художник протестує, шантажує, бунтує, лякає, звинувачує, пророкує. Його рисунок і графіка чимось схожі на схематичні зображення печерного мистецтва первісної доби. Його творчий геній дещо перегукується із мустьєрською епохою, його художні образи таємничо виникають із глибин первісності. Усе це хвилювало сучасників великого художника і сьогодні бентежить нас з вами.

Отож виставка «Філософія мистецтва Пабло Пікассо» у галереї європейського живопису «Євро-Арт» є на часі. У нинішньому суспільному збуренні стають близькими і зрозумілими сюжети та образи, що виринають із графічних робіт Пабло Пікассо та літографій відомих картин художника: голуб миру, материнство,  шаленство любовної пристрасті, спокуси і міфологічність світу. Експоновані роботи Пабло Пікассо в «Євро-Арт»  це як оповідання без слів: не можна почути, варто побачити і відчути.

22.06.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *