Картина Леонардо да Вінчі "Спаситель світу" стала найдорожчою картиною планети

Картина «Сальватор Мунді» або «Спаситель Світу» - 500-річна робота, впевнено приписана Леонардо да Вінчі, - продана 15 листопада 2017 року на аукціоні Christie's в Нью-Йорку за 450 млн 312 тис. 500 доларів (включаючи премію). Зображення Ісуса Христа, яке вже охрестили «чоловічою Моною Лізою», стало не тільки рекордсменом серед живописних творів на публічних торгах, а й найдорожчою картиною на планеті.
Нині відомо лише менш ніж про 20-ти картинах генія Відродження, і «Спаситель Світу» - остання, що залишається в приватних руках. Інші належать музеям і інститутам.
Роботу називають «найбільшим художнім відкриттям» останнього століття. На торги в головному аукціонному залі Рокфеллер-Центру зібралася майже тисяча колекціонерів, антикварів, радників, журналістів і глядачів. Ще кілька тисяч стежили за продажем в прямому ефірі. Битва ставок почалася зі 90 млн доларів і тривала менше 20 хвилин. Після того, як ціна перевищила 200 млн доларів, торги вели лише два претенденти. Ціна в 400 мільйонів, названа покупцем по телефону, стала фінальною (ще 50 мільйонів склала премія і інші збори).

картина 2

На даний момент особистість нового власника історичної картини зберігаються в таємниці.
Попередній рекорд на відкритих торгах встановило полотно Пабло Пікассо «Алжирські жінки (версія О)» - 179,4 млн на розпродажі Christie's в Нью-Йорку в 2015 році.

картина 6

Найбільш висока ціна за роботу будь-якого зі старих майстрів була заплачена на торгах Sotheby's в 2002 році - 76,7 млн ​​доларів за «Побиття немовлят» Пітера Пауля Рубенса. Полотно належить приватному колекціонерові, але виставлено в Художній галереї Онтаріо в Торонто.

А найдорожчою роботою самого да Вінчі став малюнок срібною голкою «Кінь і вершник» - 11,5 млн доларів на розпродажі в 2001 році.
Тим часом, «Спаситель Світу» став не тільки найдорожчою картиною, проданою на відкритому аукціоні, а й в цілому на планеті. До недавнього часу за першість змагалися полотна Поля Гогена «Коли весілля?» І «Обмін (Interchange)» Віллема де Кунінга - обидва були куплені на приватних торгах  за 300 млн доларів (ціна, заплачена за перший твір, нині поставлена ​​під сумнів).

картина1

Поль Гоген, «Коли весілля?», 1892. Приватна колекція

картина

Віллем де Кунінг, «Обмін (Interchange)», 1955. Приватна колекція

17.11.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *