Чому Френк Стелла вирішив продати частину своєї колекції ?

Знаменитий американський абстракціоніст і мінімаліст 82-річний Френк Стелла, має намір продати частину своєї колекції живопису. Торги Christie’s відбудуться 27 лютого 2019 року в Лондоні і 6 березня в Нью-Йорку.

На аукціоні будуть виставлені роботи самого Стелли, твори старих майстрів, таких як Ян ван Гемессен, і роботи сучасних художників. Естімейти представлених творів варіюються від $ 1,5 млн до $ 7,5 млн. На запитання кореспондента The New York Times про причини розставання з картинами Френк Стелла пояснив, що є кілька причин — від необхідності у вільних коштах до відчуття неможливості вічно бути поруч з цією колекцією.

«Мені подобається все мистецтво, з яким я виріс. Я б не став займатися ним, якби мені не подобалося те, що робили інші автори. Це не було б весело. Приємно прийти додому і подивитися на картини, що висять на стінах. Мені не потрібно дивитися на мої власні картини. Для мене це полегшення. Мені подобається бачити їх і не турбуватися, що може потрібно щось підправити», — говорить художник Френк Стелла.

На стінах будинку Френка Стелли в Грінвіч-Віллідж зліва направо: «Вакханалія» Ганса Гофмана (1946); «Стріла» Кеннета Ноланда (1959); і «Повернення з кошмару» Денніса Ешбо (1982) / Фото: nytimes.com

На стінах будинку Френка Стелли в Грінвіч-Віллідж зліва направо: «Вакханалія» Ганса Гофмана (1946); «Стріла» Кеннета Ноланда (1959); і «Повернення з кошмару» Денніса Ешбо (1982) / Фото: nytimes.com

Цікаво, що до колекції художника входять чотири підробки його власних робіт — ці картини були надіслані йому для аутентифікації, і він вирішив залишити підробки собі, оскільки йому сподобалося, з якою серйозністю невідомий фальсифікатор відтворив його стиль.

«Художники збирають мистецтво зовсім не так, як інші люди», — зауважив Стелла. Говорячи про мистецтво XX століття, він порівняв його з двома сторонами монети. Одна сторона — Пікассо, Матісс і Міро, інша — Кандинський, Мондріан і Малевич. Одна сторона — в цілому, фігуративне мистецтво, інша — повністю абстрактна.

20.02.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *