Венеціанська бієнале та епоха змін

58-ма Венеційська бієнале стартує 11 травня і буде працювати до 24 листопада 2019 року. Її тема звучить так: «Щоб ви жили в цікаві часи» (May you live in interesting times). Що підносить культовий форум міжнародного мистецтва і що дивитися в цьому році? Давайте розберемося!

 Уже «Перша Міжнародна художня виставка у Венеції», що пройшла в 1895 році, була успішною: вона зібрала 224 тисяч глядачів. Через 122 роки, в 2017-му був встановлений рекорд популярності заходу: 57-ма Венеційська бієнале викликала інтерес у 615 тисяч відвідувачів.

Основні дати та заходи

58-ма Міжнародна художня виставка, інакше — Венеціанська бієнале, — пройде з 11 травня по 24 листопада 2019 року; попередні закриті заходи намічені з 8 по 10 травня. Саме в ці дні робиться левова частка фото з «зірками» першої величини. Бієнале стартує яскраво: влаштовуються пишні прийоми в центральному і національних павільйонах, галасливі вечірки, гламурні тусовки, миготять знамениті художники, галеристи та арт-дилери, актори і режисери — все це супроводжує відкриття найвідомішої виставки сучасного мистецтва. Центральний захід бієнале — церемонія нагородження переможців (оголошення всіх лауреатів та вручення почесного «Золотого лева» — 11 травня 2019 року). Присуджують головні призи: «Золотого лева», кращому художнику і кращому проекту з представлених в національних павільйонах. Є і «Срібні леви», і спеціальний приз журі.

Куратор бієнале 2019 року — Ральф Ругофф (Ralph Rugoff), в даний час директор лондонської Hayward Gallery, художній і літературний критик.

GettyImages-1130077639-1024x697-min

Ральф Ругофф. Фото: artnet.com

У виставці візьмуть участь 79 художників з усього світу. Працюватиме 91 експозиція національних учасників — в садах Джардіні, в Арсеналі, а також в історичному центрі Венеції. У нинішньому році п’ять країн будуть вперше брати участь в художній бієнале: Алжир, Гана, Мадагаскар, Малайзія і Пакистан, а Домініканська Республіка вперше представить експозицію в новому національному павільйоні.

Квитки

“Ранні пташки” до 31 березня придбають квитки по 21 євро, які дають можливість протягом дня відвідати експозицію в Джардіні та в Арсеналі. Пізніше за квиток треба буде заплатити 35 євро з людини за день. Якщо ви їдете до Венеції виключно заради Бієнале, можливо , вам буде зручніше придбати Акредитаційний квиток на тиждень — його вартість 85 євро на людину.  Час роботи: всі дні з 10 ранку до 6 вечора, крім понеділків (за винятком 13 травня, 2 вересня, 18 листопада).

Локації

Головні заходи Венеціанської бієнале традиційно проходять на двох головних майданчиках: в садах Джардіні та в Арсеналі. Сади Джардіні — зелена паркова зона, розташована в історичній частині міста поруч з площею Сан-Марко і Палацом Дожів, яка була створена за наказом Наполеона Бонапарта. З 1895 року сади Джардіні стали постійним місцем проведення Венеціанської бієнале. До 1905 року всі виставки проводили в одному павільйоні (зараз — Центральний павільйон): будівлю «Pro Arte» побудували на замовлення Венеціанського муніципалітету в 1894 році за проектом Енріко Тревізанато. Після успішного старту керівництво виставки запропонувало країнам-учасницям вибудувати в Джардіні власні павільйони. Перший павільйон відкрила Бельгія в 1907 році, тепер же національних павільйонів 29 — вони були спроектовані провідними архітекторами ХХ століття з урахуванням національних особливостей експонентів.

684164-min

Арсенал. Фото: artnet.com

Колись Арсенал був найбільшим виробничим центром Венеції, символом економічної, політичної і військової могутності міста. У 1980 році, під час 1-ї Міжнародної архітектурної виставки Арсенал став виставковим майданчиком Бієнале — та так ним і залишився. На території Арсеналу розташовані павільйони 23 країн. Старовинні будівлі, побудовані в кінці XVI століття, були спроектовані архітектором Антоніо Да Понте — творцем знаменитого моста Ріальто.

Особливості національних павільйонів — 2019

Багато країн представлятимуть жінки-художниці. Так, від Франції сучасні досягнення мистецтва представить мультимедіа-художниця Лор Пруве — лауреат Премії Тернера 2013 року. З Австрії приїде Рената Бертльман, знакова фігура арт-фемінізму. Від Великобританії до Венеції поїде художниця з Північної Ірландії Кеті Вілкс, від Ірландії — Єва Ротшильд. Нідерланди привезуть експозицію трьох майстрів — вихідців з Суринаму: Стенлі Броун, Іріс Кенсміл і Ремі Юнгерман, підкресливши таким чином поняття національної ідентичності.

Кураторами Українського павільйону стала «Відкрита група» — мистецьке об’єднання Юрія Білея, Антона Варги, Павла Ковача та Станіслава Турині, які підготували проект “Падаюча тінь” Мрії “на Сади Джардіні”. За задумом художників, під час відкриття бієнале літак Ан-225 «Мрія» пролетить над Венецією, і тінь цього найбільшого і найпотужнішого в світі транспортного літака на кілька секунд впаде на Сади Джардіні. На його борту буде знаходитися жорсткий диск з інформацією про всіх художників України, які погодяться взяти участь в перформансі.

630_360_1552563893-152-min

Фото: ukrinform.ua

До слова, вперше за всю історію український національний павільйон буде представлений на центральному майданчику — в будівлі Арсеналу. А серед «індивідуальних» виставок художників представницею України стане — Жанна Кадирова.

30.04.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *