Українські мисткині створили артбук спогадів про Донецьк та Луганськ

В Україні презентували проникливий артбук "Колективні фантазії та восточные ресурсы". Це художньо-документальна оповідь про тимчасово окуповані росією Донецьк та Луганськ. Авторки проєкту — художниця Катерина Алійник та кураторка, керівниця відділу сучасного мистецтва у "Мистецькому арсеналі" Наташа Чичасова.

Спільна книга присвячена рідним містам мисткинь та спогадам про них. Проєкт народився у резиденції "Коли оповідь було перервано?", де Катерина та Наташа працювали над текстами про Донбас. Описували досвід втрати дому, поїздки на окуповані території, постійне копирсання у спогадах і втрачених ландшафтах. Зрештою ці рефлексії вилились у спільний артбук, таку собі книгу-листування.

 

 

У легкій зрозумілій формі мисткині знайомлять читачів зі "своїм Донбасом". На думку авторок, ця книга — спроба розвінчати міфи про тамтешніх жителів. Особливо ті стереотипи, які всі ці роки підтримували в суспільстві наративи маргіналізації та сепарації. Наташа Чичасова ділиться: "Важливою тут для мене є переоцінка подій дев'яти років тимчасової окупації частин Донецької і Луганської областей. Якщо раніше була досить поширена думка, що жителі цих регіонів "самі цього хотіли", то після повномасштабного вторгнення всім уже очевидно: це сталося через росію".

 

Вперше артбук було презентовано на виставці "За деревом дерево" у галереї "Асортиментна кімната" в Івано-Франківську.

28.03.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *