У Великій Британії відреставрували картину ХІХ ст. українського священника, вбережену під час Другої світової війни

22 березня у ефірі британського телеканалу BBC у передачі The Repair Shop відреставрували картину ХІХ ст. "Мадонна з немовлям", яку врятували від нацистів під час Другої світової війни.

Гостя шоу Марія Кірк розповіла, що картина належала її дідусеві, українському католицькому священнику, який отримав її від свого батька. Вона висіла в його церкві в селі Сков'ятин, до початку Другої світової війни, коли мати, тітка і бабуся Кірка втекли звідти.

"Вони тікали від росіян з одного боку і німців з іншого", — розповідає Кірк,

В інтерв'ю Кірк сказала, що це єдине, що залишилося від її родини: "У мене немає жодних інших матеріальних доказів того, що вони взагалі існували".

Вона додала сказала, що планує колись повернути картину до церкви в Україні: "Зважаючи на все, що там відбувається, я думаю, було б особливо приємно побачити, що з усієї цієї темряви і жаху може вийти щось прекрасне, мирне і ніжне".

Шоу The Repair Shop виходить з 2017 року. Гостей для нього шукають через інтернет, і реставрація для них безкоштовна. А у жовтні 2022-го гостем передачі був король Чарльз III — для нього реставрували керамічний посуд та годинник XVIII сторіччя.

25.03.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *