У США продали стародавній ассирійський барельєф майже за $ 31 млн

Ассирійський барельєф, якому понад 3 тисячі років було продано на аукціоні Christie’s в Нью-Йорку за $30,96 млн. Гіпсова плита заввишки двох метрів, на якій зображено божество перевищило втричі початкову вартість, названу експертами та встановила світовий рекорд на старовинне ассирійське мистецтво, повідомляє ArtsLooker.

artwork

На аукціоні повідомили, що цей барельєф дуже добре зберігся, серед схожих мистецьких предметів, які коли-небудь були представлені на торгах. Плита була знайдена між 1845 — 1851 роках британським археологом Остіном Генрі Лейардом в Іраку в руїнах стародавнього міста Німруд. Барельєф був серед інших двох плит, які продали американському місіонеру. Він же передав їх Богословській семінарії Вірджинії в 1859 році, де вони й зберігалися до 2017 року. Цього ж року після оцінки артефактів, одна із семінарії вирішила відправити на аукціон, щоб покрити страхові витрати.

А тим часом, своє занепокоєння висловили археологи, на їхню думку такий ажіотаж та зростання цін на старовину може призвести до розграбування старожитностей, зростання контрабанди та чорного ринку.

07.11.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *