У Нью-Йорку почався тиждень мистецтва ХХ століття

У неділю, 11 листопада, в Нью-Йорку розпочалася традиційна серія аукціонів мистецтва від імпресіонізму до наших днів, організована Christie’s, Sotheby’s, а також Phillips (у частині сучасного мистецтва). Хоча на продаж виставлені твори Клода Моне і Вінсента Ван Гога 1880-х років, а також роботи, створені у 2000-і, останнім часом головні торги осені отримали назву "тиждень мистецтва ХХ століття в Нью-Йорку", оскільки основні події найближчих днів справді будуть пов’язані з роботами Василя Кандинського, Пабло Пікассо, Френсіса Бекона, Джексона Поллока, Жана-Мішеля Баскії та інших майстрів минулого століття.

Саме цього тижня варто очікувати нових рекордів та гучних продажів. Першим в аукціонну гонку вступив Christie’s, виручивши в неділю ввечері $279,2 млн на торгах імпресіонізму та модернізму. Найдорожчою стала картина "Став з лотосами" Клода Моне, яку продали за $31,8 млн, при попередній оцінці у $30-50 млн. Іншим топ-лотом аукціону стала "Лампа" Пабло Пікассо, яку продали за $29,5 млн (за попередньою оцінкою в $25-35 млн). На цій картині 1931 року зображена на той час іще таємне кохання художника — Марія-Тереза Вальтер. Загалом робіт Пікассо було продано на $90 млн.

Пабло Пікассо. «Лампа». Продана за $29,5 млн Christie's

 

Увечері 12 листопада продаж робіт імпресіоністів та модерністів розпочав Sotheby’s, де серед топ-лотів — авангардист Василь Кандинський, фовіста Моріса де Вламінка і найвідомішого представника австрійського експресіоніста Оскара Кокошки.

 

Спеціальна секція аукціону "Прекрасне і прокляте: радикальне мистецтво великої війни приурочена кураторами аукціонного дому до 100-річчя припинення військових дій Першої світової. У тематичну підбірку включені твори американця Марсдена Хартлі та німецького експресіоніста Людвіга Майднера, які мають шанс встановити нові рекорди цін для цих художників. Старший віце-президент і голова вечірніх торгів Джуліан Доуз зауважує: "Поза музейними колекціями картин цих майстрів такого рівня просто немає, тому, імовірно, іншої можливості їх придбати може ніколи більше не бути".

Оскар Кокошка. «Портрет Монтескьє- Фезензака» на Sotheby's

 

Естафету в імпресіоністів та модерністів приймуть художники повоєнного мистецтва, чиї роботи виставлятимуть на продаж 13-15 листопада на торгах Christie’s, Sotheby’s и Phillips. Кульминацією тижня стане розпродаж колекції Барні А. Ебсуорта на Christie’s, яку в ході промотуру торгів по Європі, Азії, Великобританії та США вже назвали «найбільш визначною колекцією американського мистецтва ХХ ст. за всю аукціонну історію».

 

Серед топ-лотів вечірнього аукциону Christie’s 13 листопада — «Американська обитель» (An American Place) — твори Джексона Поллока, Віллема де Кунінга, Джоан Мітчелл та Джорджії О'Кіф. Перлиною колекції вважається робота Едварда Хоппера «Рагу по-китайськи» 1929 року (попередня оцінка бл. $70 млн).

Джексон Поллок. «Номер 16», 1950 на  Phillips

 

У середу, 14 листопада, відбудеться аукціон сучасного мистецтва Sotheby’s, організатори якого мають на меті виручити близько $30 млн за "Абстрактне полотно" (1987) Герхарда Ріхтера, незважаючи на те, що лише місяць тому, на Лондонських торгах Christie's у жовтні, його ж картина не продалася навіть за $12 млн. Одне з найбільш цікавих полотен на аукціоні — "Таксі, на розі 45-й та Бродвею", результат спільної творчості Баскії та Енді Уоргола із колекції Джанні Версаче. Ефектна картина з красивою історією і провенансом оцінена у $6-8 млн.

Френсіс Бекон. «Генрієтта Мораес, яка сміється», 1969 на Christie's

 

Завершує серію торргів у Нью-Йорку вечірні аукціони Phillips та Christie’s у четвер, 15 листопада. Підбірку аукціону мистецтва ХХ ст. і сучасних робіт Phillips очолюють картини Жоана Міро, Альберта Буррі та Жана-Мішеля Баскії. А головною гордістю аукціонного дому стала знаменита робота Джексона Поллока "Номер 16" (1950), яка виставляється на торги вперше. Топ-лотом вечірнього аукціону повоєнного і сучасного мистецтва Christie’s стала винесена на обкладинку каталогу робота Девіда Хокні 1972 року. «Портрет художника (Басейн і дві фігури)» оцінена у $80 млн. Окрім того, до підбірки увійшли «Генрієтта Мораес, яка сміється» (1969), портрет натурщиці пензля Френсіса Бекона. Очікується продати полотно за за $14–18 млн.

 

Джерело: www.theartnewspaper.ru

 

13.11.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *