Спадкоємці колекціонера не змогли відібрати картину Кандинського у музею Амстердама

Адміністрація амстердамського Музею Стеделейк не поверне картину видатного художника Василя Кандинського, нащадкам колекціонера Еммануеля Левенштейна, якому належало полотно до Другої світової війни. Таке рішення ухвалив нідерландський комітет з реституції.

Мова йде про «Пейзаж з будинками», 1909 року, що зберігається сьогодні в колекції Музею Стеделейк. Картина була продана на аукціоні в жовтні 1940 року, через п’ять місяців після вторгнення Німеччини до Нідерландів. У своєму позові родичі Левенштейна наполягають на тому, що син колекціонера розлучився з полотном під тиском, інакше він би не став продавати картину на аукціоні, і Міський музей Амстердама — не зміг би тоді придбати цей твір.

Однак комітет, вказавши, що продаж картини на аукціоні не може розглядатися як таким, що було ізольовано нацистським режимом, і не має жодних доказів, що роботу було виставлено примусово. Відповідно комітет прийшов до висновку, що продавці виставили її на аукціон добровільно, в зв’язку з погіршенням фінансового становища сина Еммануеля Левенштейна і його дружини, і тому «Пейзаж з будинками» не може бути предметом реституційного позову. Зіграло свою роль і те, що після війни спадкоємці Левенштейна не зверталися з вимогою повернення картини, хоча їм було відомо, що вона зберігається в музеї Стеделейк.

Якщо все-таки спадкоємцям вдалося б відсутити картину то вони змогли би зараз заробити на її продажі щонайменше $ 15 млн.

07.11.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *