Полотна Нікі де Сен-Фалло "надихнули" Christian Dior на створення оригінальної колекції одягу

Креативний директор бренду Christian Dior Марія Грація Кьюрі представила колекцію «prêt-à-porter весна-літо 2018», натхненну яскравими роботами художниці і скульптора Нікі де Сен-Фалло (1930-2002). Тим самим модний будинок продовжив давні традиції: Сен-Фалло була музою Марка Боана - наступника Ів Сен-Лорана в Dior. Як сьогодні представлені знамениті «Нани» і монстри, що нагадують створення Примаченко?

Марія Грація Кьюрі - не просто знаменитий дизайнер. Дебютувавши зі своєю першою колекцією для Christian Dior в 2016 році, вона стала першою жінкою, яка очолила цей знаковий французький лейбл з моменту його заснування в 1946 році. Кьюрі має намір використовувати свої моделі не тільки як зразки вишуканого дизайну, але і як метод вирішення гострих соціальних проблем. У світлі нинішніх скандалів і викриттів досить актуальним (і, скажімо прямо, - комерційно виправданим) є створення колекції за мотивами творчості художниці, яка в дитинстві піддавалася насильству з боку батька. Про цю важку травму сама Ніки колись розповіла в фільмі «Daddy» ( «Татусь») і в книзі «Мій секрет».

кристиан

Коли Кьюрі виявила, що Сен-Фалло була музою Марка Боана - наступника Ів Сен-Лорана в Dior, - це підштовхнуло її до нового розкриття теми робіт художниці. У нинішній колекції алюзії на твори Нікі де Сен-Фалло втілилися в прозорі спідниці, сумки та туфлі, пройняті грайливою жіночністю, що грають яскравими, часом кричущими квітами. Крихкість і сила в одному флаконі - програмний лозунг цієї весни в стилі Dior.

Нікі де Сен-Фалло народилася в 1930 році у Франції, зросла в США і стала зіркою модерністського руху разом зі своїм чоловіком, художником-кінетістом Жаном Тенглі. Нікі любила використовувати в своїй творчості еротичні мотиви, вона вважається піонером феміністського мистецтва ХХ-го століття. Сьогодні її скандальні «Нани» - хтиві, яскраві, барвисті жіночі фігури - інтерпретуються як ікони чуттєвої, впевненою в собі жіночності.

Багаторічна дружба Марка Боана і Нікі де Сен-Фалло почалася в 1965 році, після виставки її робіт, на якій вона представила свої перші «Нан» ( «Nanas») з пап'є-маше і вовни. Надихнувшись скульптурами Ніки, вражений фантазією художниці, Боан купив чотири з них. До нього переїхали, зокрема, «Нана» в смугастому купальнику і «Нана» з татуюваннями.

кристиан3

Нікі де Сен-Фалло залучали образи Боана, які він створював для Dior; художниця стала великою прихильницею цього модного будинку, для неї малювали і створювали ексклюзивні моделі. У 1982 році Марк Боан створює наряд з тіарою з переплетених змій, який був на Ніки на церемонії презентації лінії її парфуму.

Художниця також була знаменита тим, що використовувала для створення своїх робіт рушницю, з якого вона розстрілювала прикріплені до рельєфним композиціям-картинам мішечки з фарбою. Ця особливість одного з періодів творчого шляху знаменитої Ніки також знайшла відображення в моделях весняної колекції.

Ще одне джерело натхнення для Кьюрі - есе «Чому не було великих художниць?», Написане американською дослідницею фемінізму, письменницею Ліндою Нохлін в 1971 році. Це питання Кьярі помістила на футболки як символ сучасної відкритості мистецтва для всіх людей, незалежно від їх гендерної приналежності. Модель Саша Пивоварова, що демонструє цю футболку, також відома як талановита художниця. Пивоварова стала обличчям рекламної кампанії Dior «prêt-à-porter весна-літо 2018».

21.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *