Організатори "Євробачення" виступили проти проведення конкурсу в Єрусалимі

Європейський мовний союз, який є організатором Міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення", відмовляється проводити конкурс в Єрусалимі, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на ізраїльську газету Haaretz. За даними джерел видання, організатори побоюються, що проведення конкурсу на спірній території набуде політичного забарвлення.

Палестина вважає Східний Єрусалим своєю територією, тоді як Ізраїль вважає Єрусалим своєю неподільною столицею. Євросоюз неодноразово підкреслював, що рішення конфлікту між ізраїльтянами і палестинцями передбачає створення двох держав з Єрусалимом в якості столиці обох країн.

Раніше, всупереч міжнародним протестам, в Єрусалимі відкрилося посольство США. Цей крок спровокував масові протести палестинців на кордоні сектора Газа і Ізраїлю. Для утихомирення протестуючих ізраїльські солдати застосували вогнепальну зброю. В результаті були вбиті 60 палестинців, більше 2770 чоловік отримали поранення.

Держдепартамент анонсував відкриття посольства США в Єрусалимі 14 травня 2018 року, приурочивши його до 70-ї річниці утворення Держави Ізраїль. Згідно з планами Держдепартаменту, посол Девід Фрідман і частина персоналу спочатку переїдуть в генеральне консульство в районі Арнонського на півдні Єрусалиму. До кінця 2019 року Посольство переїде в новий будинок.

У минулому році президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. 6 грудня американський президент доручив Державному департаменту почати роботу з перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму. Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.

Детальніше про рішення американського президента щодо Єрусалиму і його наслідки для США читайте в статті політолога Віктора Каспрука "Столичний питання" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

11.06.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *