Незалежна українська виставка на Архітектурному бієнале у Венеції. Яка вона?

Україна представлена на Архітектурному бієнале вперше за останні 10 років. Крім цього, з 18 травня на острові Джудекка проходить незалежна виставка під назвою “DNC Ucraino” (Українська ДНК), яка є спільним проєктом Асоціації Design4Ukraine,  Національної спілки Архітекторів України та Роберто Бʼянконі.

Виставка пропонує матеріальну, просторову та часову подорож через ключові моменти української історії до сучасності.

До того, як стало відомо про офіційну участь Національного павільйону, спільнота українських архітекторів, дизайнерів та художників мобілізувалася для приватної участі, щоб мати свій голос на світовій арені та долучитися до “Лабораторії майбутнього”, що є темою цьогорічного Бієнале.

Асоціація дизайнерів Design4Ukraine разом з Роберто Бʼянконі виступила ініціатором проекту і об’єднала зусилля з Національною спілкою архітекторів України. Завдання проекту – показати культурний синтез, що включає в себе архітектуру, традиційне ремесло, історію, музику, мистецтво та сучасну дійсність, яка не дозволяє нам залишатися мовчазними. Спільною метою було передати актуальний голос архітекторів з територій України та створити основи платформи для міжнародних професійних діалогів. Мотиватором для роботи над проектом, який не мав ані фінансування, ані багато часу на детальну підготовку, було те саме відчуття громадянського внеску у спільну боротьбу, культурне протистояння та професійний активізм. Так сформувалася команда мотивованих людей, кожен з яких був компетентний у своїй сфері, але майже не знав один одного в реальному житті. 

Кураторська команда проєкту: Роберто Б’янконі, Анна Манако, Анастасія Білецька, Анна Кирій, Ольга Нешта та Сана Моро – кураторка проєкту “Ризома”.

Тимчасово об’єднаний колектив художниць складений дизайнерок та мисткинь Орнелли Остапенко, Дарії Альошкіної та Діани Більченко. Художниці створили спільну просторово візуальну композицію “Українська ДНК”, обʼєнану історичною концепцією, яка ґрунтуються на дослідженні Орнелли Остапенко.

Сценографію виставкового простору складає проект “Мереживо Століть” Дарії Альошкіної, який представляє дванадцять 3-метрових витинанок, виконаних художницею вручну. Поруч з витинанками розташовані 12 робіт біо-художниці Діани Більченко та Орнелли Остапенко під назвою “Ризома. Зустріч поза часом”. Орнелла Остапенко створила 12 малюнків-піктограм, що ґрунтуються на її дослідженні, а Діана Більченко втілила їх у формах кореневищ пшениці за своєю власною авторською технікою.

Експозицію “Українська ДНК”, сенсово доповнив проект “HU M A N L E S S”, анатомія столу від NÙEVÙ STUDIO. Довгий стіл та два табурети, які стояли на насипі чорнозему. Стіл символізував з одного боку сімейні столи багатьох українських сімей, за якими вже ніхто не збереться, а з іншого боку – продовження життя і відродження від землі. Це проєкт про вибір та перемогу життя, як коментують автори проєкту: Надія Ямнич, Вальтер Еспедіто Тренто, Массімо Романадзі.

Кульмінація виставки – це капсула часу, відео  “ТУТ і ЗАРАЗ” з голосами 63 українських архітекторів, створене під опікою Національної спілки архітекторів України та кураторства Анни Кирій.

Усі роботи, представлені на виставці, створюють мультидисциплінарний простір для зустрічі українських художників, кураторів, істориків та архітекторів з італійською та міжнародною спільнотою.

На публічному відкритті виставки до гостей звернувся міністр культури Олександр Ткаченко, виступили Марʼяна Олесків, Комісарка Національного павільйону,  Рут Шагельман, президентка ACE-CAE (Архітектурної ради Європи), Ермелінда Даміяно, президент Венеційського Муніципалітету, Ярослав Мельник, посол України в Італії, Хосе Луіза Кортеза, президент Union Internationale des Architectes, архітектор та автор проєкту Design for Peace Лука Мілан, архітекторка та волонтерка Олена Іванова з проєктом відновлення Святогірська, Едуардо Мілезі, президент культурної асоціації Scuola Permanente dell’Abitare та Бруно Бернарді, президент фундації Bevilacqua La Masa, які надали приміщення для виставки безкоштовно.

Спеціальний гість відкриття події – відомий український лірник Гордій Старух, який заспівав пісень українською і кримськотатарською мовами.

 

Протягом перших днів відкриття 18 та 19 го травня у приміщенні виставки та у конференц просторі були організовані презентації та виступи українських та італійських спікерів: зі лекцією “Венеція і Київ. Лев Пірейський та зв’язок між двома містами“ виступив Фредерік Лаурітцен, Ольга Нешта – “Софія Київська як важливе історичне перехрестя“,  “12 зустрічей на перехресті культур. Як ми творимо історію”, Орнелла Остапенко, Діана Біліченко – Презентація проекту “Кореневище”, Фабіо Макалузо та художники Надія Ямнич, Вальтер Тренто та Массімо Романоцці презентували проект NÙEVÙ Studio – “Безлюдні, анатомія столу” , “Кам’яна вишивка півдня України”- презентація архітекторки Лізи Євсєєвої, архітектор Лука Мілан виступив із презентацією спільного українсько-італійського проекту DESIGN FOR PEACE, архітекторка Олена Іванова – “Святогірськ – місто як точка відліку подій в Україні“,  Анна Кирій, Наталія Присухіна – “Відновлення міст, зруйнованих під час воєн та катастроф. Уроки, винесені з досвіду“  українські архітектори, які доєдналися із презентаціями через zoom – Українські архітектори (zoom): Микола Морозов, Ольга Клейтман, Олександр Столовий, Антоніна Капля.

Також у рамках відкриття виставки відбувся прем’єрний показ: “Голос українських архітекторів” / Voice of ukrainian architects. 2023. 1 год 06 хв. /,  кураторки Анна Кирій та Ольга Нешта, відео монтаж Максим Тужилін.

Ініціатива координується Фундацією Української архітектурної палати та Асоціацією Design4Ukraine, за підтримки Національної спілки архітекторів України та президета Atelieritaliano Роберто Б’янконі. Значний внесок у реалізацію проекту зробила культурна асоціація Scuola Permanente dell’Abitare, а італійська архітектурна спільнота надала незмінну підтримку.

Подія відбувається за допомоги та за підтримки компаній EARTH Eataly, Edizione  Zerotre, EcoBeton, школа Grande di San Marco Prima Interior, Моноліт, Consorzio Tutela Valcalepio, Торгово-Промисловій  Палаті України в Абруццо,італійському виданню VENEZIA NEWS, українським  Pragmatika та завдяки допомозі приватних осіб.

ПРИВАТНІ ДОНОРИ

Анна, Саша, Олена Макеєва, Віктор Бовтун, Анна Валенса, Сергій, Надаховський, Ганна, Віктор Кміта, Наталія Клейно, Василь Негребецький, Софія Роголь, Клепацький Анатолій Анатолійович, Віктор Шлінчак, Дмитро Демиденко, Володимир Бублей, Ганна Бондар, Вишневському Руслану, Ірині Кабиш, Олені Чайковській, Коломійцю Володимиру Васильовичу, Олені Маєвській, Микуляку Олександру Васильовичу, Роберту Юссефу, Тамарі Береговій, Ірині Пінській, Ірині, Ганні Папуші, Миколі Клочку, Маттео Нобілі, Володимир Коростильова іншим невідомим донорам.

ОСОБЛИВА ПОДЯКА

Архітектору Едоардо Мілезі. Президенту культурної асоціації Scuola Permanente dell’Abitare.

Ярославу Белінському, президенту Асоціації Design4Ukraine.

Проєкт створено за сприяння нейрофілософині Ольги Дуди, вицепрезидента компании EARTH Eataly Art House Кьяри Вентура, представника Торгової Промислової Палати України в Абруццо Миколи Клочко, Директора школи Grande di San Marco Марио По, власників компанії Edizione Zerotre Джовнни Проетті и  Енца Ді Джованні, художниці та реставраторки Олександри Остапової, режисера Максима Тужиліна, представника компаниї EcoBeton Марко Фаччио,івент-менеджерки Анни Литвин, аудіоредактора Романа Кияницького, архітекторки Катерини Романенко, дизайнерки Ольги Терефєєвої, авторки Анни Маккалоу, журналіста Кріса Маккалоу, директора компанії “Моноліт Італія” Володимира Бекиша, архітекторки та дизайнерки Анни Гулько, фахівчині з управління змінами Дзвенислави Новаківської.

01.06.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *