На Тернопільщині заклали наріжний камінь музею-скансену лемківської культури

На будівництво музею лемківської культури в рамках проекту «Lemko SVIT» на Тернопільщині спрямують понад 13 млн грн з державного та місцевого бюджетів.

Таку інформацію оприлюднено під час освячення наріжного каменя під будівництво музею, повідомляє прес-служба ОДА.

"На святиню і твердиню лемківської пам’яті виділяють понад 13 млн грн з державного та місцевого бюджетів. Держава виділила 17 га землі на будівництво музею-скансену у «Лемкіському селі» та ще 6 га – на облаштування стоянки для транспортних засобів під час фестивалю «Дзвони Лемківщини», який отримав статус міжнародного. У травні розпочинаємо наступний масштабний проект з відродження культури українського народу – будівництво музею лемківської культури. Наше завдання – передати той біль, який пережив український народ, втративши свою землю за Карпатами», - наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Очільник області підкреслив, що в основу проекту будівництва музею закладено і міжнародний досвід, здобутий українськими делегаціями під час відвідин визначних музеїв світу.

Над розробкою проекту працювали архітектори Володимир Черкас та Роман Березюк, які є вихідцями з Лемківщини. За їхніми словами, коли вони проектували музей, емоції переповнювали, адже хотіли зробити його грандіозним та незабутнім. Будівля буде трирівнева і комфортна для усіх, зокрема і для маломобільних людей.

Уся внутрішня площа продумана до найменших деталей, щоб експозиції розміщувалися навіть у кутках. Великий простір передбачили для дітей та молоді. Будуть і конференц-зали, де проводитимуться зустрічі і навіть справжні лемківські весілля.

У 1944-1945 роках із етнічних українських земель, що після Другої світової війни відійшли до Польщі, майже 160 тисяч українців було депортовано з територій Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Любачівщини на Тернопільщину, зокрема, у Монастириський район Тернопільщини, який сьогодні вважається міжнародним центром лемківської культури.

06.03.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *