На дні Чорного моря археологи знайшли неушкоджений найстаріший корабель

Команда морських археологів, вчених і геодезистів із британської компанії Black Sea Maritime Archaeology Project виявила на дні Чорного моря, найдавніший затонулий корабель — грецьке торгове судно, дизайн якого раніше бачили тільки на розписах кераміки. За оцінками вчених, вік корабля становить понад 2 400 років, повідомляє ArtsLooker.

Судно довжиною 23 метри виявили на відстані 80 км від берега Болгарії на глибині двох кілометрів за допомогою підводного апарату з дистанційним управлінням. Корабель зберігся в хорошому стані завдяки відсутності кисню в Чорному морі на глибині понад 200 метрів.

 

 

«Корабель, що зберігся в непошкодженому вигляді з часів класичної епохи і що лежить на глибині більше двох кілометрів, — це те, у що я б ніколи не повірив», — заявив провідний дослідник команди професор Джон Адамс.

Також морські археологи зазначили, що схожий торговий корабель, до щогли якого прив’язаний Одіссей, що рятується від співу сирен, зображений на давньогрецькій вазі Siren Vase. Ця ваза датується тим же періодом і зберігається в Британському музеї.

Siren Vase, яка знаходиться в колекції Британського музею / Фото: news.artnet.com

Siren Vase, яка знаходиться в колекції Британського музею / Фото: news.artnet.com

За словами дослідників, вони мають намір залишити корабель там, де його знайшли. Проте невеликий фрагмент підняли для вуглецевого аналізу, проведеного Саутгемптонським університетом. Результати підтвердили, що це дійсно найдавніший неушкоджений корабель, відомий людству.

02.11.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *