Мистецтво у кіно: захоплюючі фільми про художників, колекціонерів та арт-бізнес

Цікаві художні фільми про мистецтво це велика рідкість у світовому кінематографі. За останні роки вийшло не так багато кінострічок, які здатні заполонити увагу глядача і примусити його дивитися, затамувавши подих. Нижче предсавлені 5 фільмів, які допоможуть вам краще зрозуміти, як створюються бренди творів мистецтва й художників та як працює працює арт-індустрія. 

1. «Жінка в золотому». Країна: США, Великобритания. Режисер: Саймон Кертіс. Рік: 2015. Бюджет: $ 11 млн


У квітні 2015 року у США на екрани вийшов трейлер фільму «Жінка в золотом», який розповідає реальну історію спадкоємиці австрійського цукрового магната Марії Альтманом.

Пані Альтман втратила під час Другої світової війни не тільки свою сім’ю, а й багато сімейних коштовностей, які відібрали у неї нацисти. Через кілька десятиліть Марія, озброївшись підтримкою молодого адвоката, намагається повернути п’ять картин, що належали її родині, серед яких легендарне полотно Густава Клімта «Портрет Аделі Блох-Бауер», також відоме як «Золота Адель». Героям належить пройти чимало випробувань, перш ніж культурні надбання повернеться до своєї законної власниці. Головну роль у фільмі Марії Альтман зіграла володарка премії «Оскар» Хелен Міррен.

 

2. «Краща пропозиція». Країна: Італія. Режисер: Джузеппе Торнаторе. Рік: 2013. Бюджет: $ 1 млн

Вергілій Олдман — керуючий директор провідного аукціонного будинку. Час від часу зі своїм партнером Біллі на очах у всього світу він провертає хитромудрі афери, вправно маніпулюючи і вводячи в оману як продавців, так і покупців. У секретному залі своєї вілли він зібрав сотні безцінних картин різних епох. Одного разу таємнича жінка, що приховує свою особистість, просить його продати антикваріат її сім’ї. Серед численних творів мистецтва раз по раз Олдман виявляє частки давно втраченого механізму. Свого часу подейкували, що для того щоб його оживити, творці вдавалися до допомоги вищих сил … Складаючи, як пазл, знайдені деталі, разом зі своїм геніальним другом Робертом вони намагаються розгадати цей секрет. Але Олдман зацікавлений не тільки предметами старовини, не помітивши як сам потрапив у пастку.

3. «Великі очі». Країна: США. Режисер: Тім Бертон. Рік: 2014. Бюджет: $ 10 млн

Історія розгортається у яскравій і процвітаючій Америці 1950-х. У соковитих фарбах Сан-Франциско зароджується те, що зруйнує традиційний погляд на мистецтво і безповоротно змінить те, як виглядає наше життя. З’явившись нізвідки художник Уолтер Кін придумав поп-арт. Його незвичайні картини, що зображують зворушливих дітей з величезними очима, викликали справжній фурор і буквально заполонили весь світ. Їх друкують на календарях, листівках, домогосподарки хизуються в фартухах з їх зображенням. Уолтер стає королем сучасного мистецтва, одним з найвідоміших арт-діячів планети.

Але на піку слави художника його скромна дружина Маргарет раптом стверджує, що Уолтер — шахрай, і саме вона — автор знаменитих картин. Несподівано відкриваються шокуючі подробиці життя подружжя Кін. Весь світ завмер в очікуванні відповіді на питання: хто ж все-таки той геній, чиї сміливі та оригінальні картини прикрашають тепер кожну вітальню від Парижа до Аляски?

4. «Художник». Країна: Аргентина, Італія. Режисер: Маріано Кон, Гастон Дюпра. Рік: 2008. Бюджет: $ 400 тисяч

Хорхе Рамірес, санітар будинку престарілих, стає знаменитим завдяки малюнкам, які він одного разу вирішив показати одній галереї сучасного мистецтва. Але автором цікавих робіт є не Хорхе, а пацієнт, за яким він доглядає. Тільки успіх тривав не довго.

5. «Бугі Вугі». Країна: Великобританія. Режисер: Дункан Уорд. Рік: 2009. Бюджет: $ 6 млн

Власник лондонської галереї сучасного мистецтва Арт Спіндл горить бажанням купити картину «Бугі-вугі». Це полотно прикрашає будинок затятого колекціонера Альфреда Рінегольда, який не бажає його продавати ні за які гроші. Крім Спіндла, на «Бугі-вугі» поклав око ще один колекціонер. Охочих купити шедевр немало, і всіх їх пов’язують непрості особисті стосунки.

23.06.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *